2024. augusztus 18., vasárnap

Könyökkanyarral zártak

Szabadkai bemutató és tortába harapós évadzáró party a Kosztolányi Dezső Színházban

Egy bemutatóval tett pontot a sikeres évad végére a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Tolnai Ottó Könyökkanyar című műve nem vadonatúj produkció, a velejéig vajdasági ízű előadást 2003-ban készítette Urbán András társulata a szegedi MASZK egyesület támogatásával.

– A szegedi régi Zsinagógában volt a bemutatója, és játszottuk is egy időben, de Szerbiában nem sikerült, csak egyszer Magyarkanizsán. Úgy gondolom, hogy egy ilyen előadásnak a helye épp itt van, Vajdaságban. Végül is ezért újítottuk fel. Az évadzáróra olyan dolgot akartunk, ami még új a közönség számára. Egy bemutató pedig méltó dolog egy színház gálaestjére – hallottuk Urbán András igazgatótól, a darab rendezőjétől.

n Úgy fogalmazott, hogy Szerbiában nem sikerült játszani. Miért?

– Ez nem azt jelenti, hogy jelentősebb probléma adódott volna. Ez egy elég nehéz díszlettel rendelkező előadás, és igen nehéz mozgatni. Akkor a Kosztolányi Dezső Színház még nem volt ebben az állapotban mint most, így tehát most fejleszthetjük tovább ezt az előadást.

n Ízig-vérig vajdasági előadást láthattunk. Vajdasági szerző művét, Tolnai Ottó Könyökkanyarját állította színpadra.

– Azt hiszem, helyes dolog, hogy olyan fajta problémakörökkel foglalkozzunk, amelyek egyértelműen érintenek bennünket. Akárcsak emlegetni bizonyos dolgokat, amelyek kérdéseket vetnek fel, amelyek rólunk szólnak. Annak ellenére, hogy helyi vonatkozású, a darabot megértette a magyarországi közönség is, nem egy hermetikusan zárt produkció. Ennyi év után is aktuális az előadás, mert számos összecsengése van a mai világunkkal is. Ez így egy izgalmas kaland számomra is. A néző pedig érdekesnek és felemelőnek is érezheti, hogy egy komolyabb művészi színvonalon megfogalmazva olyan dolgokkal, életérzésekkel találkozik, ami az ő sajátja is.

A Könyökkanyar című előadás 2003-ban a szegedi THEALTER – Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a legjobb rendezésért és a legjobb látványtervért járó díjat. Varga Heni, Béres Márta, Molnár Zoltán és Pletl Zoltán játszanak a darabban, amely produkció természetesen a jövő évadban is látható lesz a Kosztolányi Dezső Színházban.

A látottakról Pletl Zoltán színészt is faggattuk.

– Fizikailag nehéz a darab, a mese, amiről szól az meg talán a nézőknek nehéz – lelkileg. A mese? Egy könyökkanyar, ahol van egy ház. Itt él a mama és a lánya. A házba beleszalad egy teherautó, az utasai pedig a föld és a mennyország közé szorulnak. Kollázsszerű darab, a rendező, András segítségével pedig jól össze tudtuk rakni – mondta a színművész.

Az előadást a kertben a Jöjjön velünk tortába harapni! nevet kapott évadzáró party követte, amelyen a közönséget látták vendégül.