2024. augusztus 18., vasárnap

Több mint hetven film

Július 19-től 25-ig Európai Filmek Fesztiválja Palicson – Fókuszban az izraeli alkotások – Idén gyermekfilmeket is vetítenek

Mintegy hetven filmet mutatnak be Palicson július 19-től 25-ig a jubileumi, 15. Európai Filmek Fesztiválján.

A versenyprogramban 11 film mérettetik meg, amelyeket idén is öttagú, nemzetközi zsűri bírál majd el. A filmkedvelők a palicsi Szabadtéri Színpadon láthatnak többek között izraeli, német, ír, orosz, finn, svéd, norvég, román, török, bolgár alkotást a főprogramban, de versenyen kívül mutatják be Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét és az ugyancsak komoly sikereket elért Delta című alkotást is, amelynek egyik főszereplője a palicsi Lajkó Félix.

Nem marad el a fiatal alkotók filmjeit bemutató ciklus sem. A Vitorlásklubban nem kevesebb mint 15 dokumentum- és rövidfilmet láthatunk, köztük a magyar Buharov testvérek produkcióját is.

Az új magyar filmeket, összesen hatot, a Szabadegyetemen tekinthetik majd meg az érdeklődők, köztük olyan filmeket, amelyek fontos társadalmi kérdéseket boncolgatnak, de mivel a fesztivál szórakoztatni is akar, a magyar filmek között és a fesztivál többi programjában is találunk könnyedebb, szórakoztató jellegű alkotásokat is. Az új magyar filmek ciklusban megnézhetjük például az Overnightot, a Zuhanórepülést, a Lorát is. Fontos kihangsúlyozni, hogy több esetben fiatal rendező alkotásáról van szó.

Idén az új izraeli filmek kerülnek fókuszba. A tegnapi sajtótájékoztatón hallhattuk, hogy az izraeliek rendkívül értékes, érdekes filmeket készítenek, különleges szempontból közelítenek a világhoz, a társadalmi problémákhoz. Nem véletlen tehát, hogy a versenyprogramban is szerepel izraeli film. Az új izraeli filmek, szám szerint hat, szintén a Szabadegyetemen nézhetők majd meg.

A fesztivál új helyszínt is kapott. A mozivá alakuló Jadran színpadon a Párhuzamok és ütközések programban tíz film lesz látható, köztük egy magyar is, Bollók Csaba Iszka utazása című filmje.

Nemcsak új helyszínnel, hanem új programokkal is gazdagodott a fesztivál: idén gyermekfilmeket és környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmeket is vetítenek a Szabadegyetemen.

A Hommage programban az Abbázia moziban az idei Lifka Sándor-díjjal kitüntetett Ken Loach és Goran Paskaljević mutatják be saját maguk által válogatott filmjeiket, hármat-hármat.

Kísérőrendezvényként 2 kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, az egyiket az 1968-as hazai eseményekről, a másik témája pedig a környezetvédelem lesz.

Arról pedig, hogy éjszaka se aludjunk, a hazai és külföldi koncertek gondoskodnak. A Női strandon pop-etno, kubai, house, funk-soul zenére táncolhatunk majd.

A palicsi filmfesztivál összköltsége 400 ezer euró, s mint hallhattuk, ez még mindig túl szerény támogatás a rendezvény pontos, egyértelmű és letisztult célkitűzéseihez, programjaihoz képest.