2024. augusztus 18., vasárnap

Német nyelv, hová tűnsz?

Nagyon gyorsan leépülő folyamat: mind kevesebben tanulnak már németül az iskolákban

A szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumban őszre egy angolos és egy vegyes osztály nyílik, ugyanis nincs annyi német nyelvet első idegennyelvként tanuló diák, hogy egy külön osztályt alkossanak. Ki mit tesz a német nyelvért, azért, hogy a német nyelv és annak tanulása is vonzó maradjon az angol orientált oktatásban?

– A kampánykörutunk során 72 helyszínt jártunk be, a vajdasági magyar végzős osztályokat kerestük fel. Azt tapasztaltuk, hogy a német nyelv oktatása háttérbe szorul. Kevés olyan helyszín van, ahol a németet úgy tanítják, ahogyan az angolt, annyi óraszámmal. Nem az intézményeket kell elítélni, hanem úgymond trendi az angolt tanulni, ez a menő nyelv, a gyerekek az angol nyelvű filmeket nézik, a számítógép nyelve is az angol, ezt a kultúrát fogyasszák. Ha választhatnak, akkor az angolt választják. Ennek a vége az lesz, hogy egyszer majd kizárólag angolt fognak tanítani az általános iskolákban, és a középiskolák nehéz helyzetbe kerülnek, mert középiskolában arra lehet építeni, amit kapunk. Ha nincs általános iskolai előtudás, akkor a nulláról kell indulnunk, az ABC-től. Az így szerzett tudás messze nem az lesz, mintha a középiskolában egy fő nyelvként taníthatnánk folytatólagosan a már megszerzett tudásra alapozva – mondja Varga Anikó, a szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium igazgatója – Nálunk nyolc németes jutott be a tagozatra, összesen 13 németes jelentkezett. Gondoljanak bele, milyen kevés ez a szám! A némettanár képzéssel is gondok vannak. Nehéz magyarul tudó némettanárokat találni. Faluhelyen maradt meg inkább a német nyelv tanítása, ott még nehezebb némettanárt találni. Persze mi nem engedhetjük meg, hogy ne foglalkozzunk a német nyelvvel, hiszen nyelvi gimnázium vagyunk. Hogy várható-e valamilyen változás? Nagyon gyorsan leépülő folyamatról van szó. Voltak, akik németet tanultak első idegen nyelvként, mégis angolból próbáltak meg felvételizni – sikertelenül. Ez is probléma. Nem mérlegeltek.

A gimnáziumnak nagyon jó kapcsolata van a zombori IFA Koordinációs Irodával, a németországi székhelyű Külkapcsolati Intézet szerbiai irodájával. Peter Kratzer, az iroda vezetője készségesen állt rendelkezésünkre, amikor a munkájukról kérdeztük:

– Több középiskolás diák számára biztosítunk ösztöndíjat, vagyis azt, hogy kijuthassanak egy évre Németországba, ahol tanulnak, iskolába járnak, családoknál kapnak szállást. Emellett kulturális programokat is szervezünk, Újvidéken, Zomborban van német kulturális nap, ezeken például német nyelvű előadást is láthatnak az érdeklődők. Együttműködünk a szabadkai nyelvi gimnáziummal, ahol nagyon eredményesen tanulnak németül a diákok. A segítő partnereinkkel létrehoztuk Szabadkán a német-magyar, német-szerb óvodát. Szépen együtt dolgoztunk az önkormányzattal, Pintér Molnár Edit oktatási-nevelési tanácsossal, a Naša Radost Iskoláskor előtti intézménnyel, az óvónőkkel. Ez egy nagyon jó dolog, s ha elmegyek ebből az országból, azt hiszem ez lesz az egyik legszebb emlékem. Támogattuk a Német Nemzeti Tanács létrehozását is.

A szabadkai Német Népi Szövetség elnöke és a Német Nemzeti Tanács alelnöke, Weiss Rudolf arról számolt be, hogy két hete indult egy ingyenes tanfolyam 11–16 éves gyerekek számára.

– Találtunk egy tanárnőt, dr. Marta Pfeifer-Neugebauert, aki nem hagyományos módszerekkel tanítja az érdeklődőket: nincs tanterem, nincs katedra, hanem sétálva beszélgetnek. A hónap végén van egy szóbeli teszt, év végén pedig egy írásbeli felmérés is. Működik egy színjátszó csoportunk is, ahol szintén játszva, szinte észrevétlenül tanulják a nyelvet. Mi azt vesszük észre, hogy az érdeklődés igen nagy. A tanfolyamon egy 15 fős csoport van, heti egyszer kilencven percig foglalkoznak a német nyelv tanulásával. A második csoportot most alakítjuk, és a nagy érdeklődésre való tekintettel talán lesz egy harmadik csoport is. A gyerekek még nyári szünetet sem akartak, mert kikapcsolódás nekik ez a fajta nyelvtanulás. Nyáron heti egyszer, szeptembertől pedig heti kétszer lesz foglalkozás.