2024. augusztus 18., vasárnap

Kétszeres elismerés

Innovációs díj Liszák Zitának, aki egyedül birkózott meg a tésztahíd építésének korántsem egyszerű feladatával

Többször hírül adtuk már, hogy a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak egy lelkes csapata milyen eredményesen építi tésztahídjait. Míg tavaly egy csapat képviselte a főiskolát a Budapesten megrendezett tésztahíd-építő versenyen, addig idén csak egyetlen fiatal lány, a második évfolyamot végző Liszák Zita döntött úgy: részt vesz a bajnokságon, sőt, egy teljesen új koncepciójú híddal mérettetik meg. A vállalkozása nem is akármilyen sikert aratott: a legjobb határom túli versenyzőnek járó különdíjjal és a legkreatívabb versenyzőnek járó Knorr-Bremse Innovációs Díjjal tért haza Budapestről, a Reccs 2008 elnevezésű IV. Kárpát-medencei tésztahíd-építő bajnokságról, ahol összesen 15 csapat mérettetett meg.

tesztahid zita2

– A híd nem volt sem alulról sem felülről terhelve, hanem éppen középen, s ilyen hídja senkinek se volt – meséli Zita, akinek felkészítő tanára Rétfalvi Attila. – Magamtól találtam ki, rajzolgattam, kísérletezgettem. Tavaszra kialakult az új, kész modell. Az elkészítési technika ugyanaz, mint eddig is, azzal, hogy készítettem magamnak egy köszörűt és egy prizmát, ami a pontosabb beillesztésnél segített. Hetven kilogrammot bírt ki a hidam. A jövőben szeretném továbbfejleszteni ezt a modellt, hogy még nagyobb terhelést bírjon el. A világrekord 560 kilogramm.

Zita célja azonban nem csak ez. Nagyon sajnálja, hogy idén csak egyedül ő készített tésztahidat a szabadkai főiskola hallgatói közül, szeretné, ha jövőre már több csapat is részt venne a versenyen. Tervei szerint prezentációt és talán még műhelymunkát is szervez az érdeklődőknek.

Korántsem csupán hobbiról van szó, ugyanis a tésztahíd-építés során megtapasztaltak kapcsolódnak a főiskolán tanultakhoz is.

– A tésztahíd-készítésben benne vannak a szilárdságtani ismeretek, a mechanika, az anyagismeret, mert például meg kell vizsgálni a tészta anyagát is.

Zitának nem okoz gondot a precíz munka, nemcsak tésztahidakat épít, hanem egyébként is érdekli a modellezés. Gyufával is kísérletezik. A kérdésemre, hogy türelmes ember-e, elmosolyodva elmondja: nem mindig, s olyankor távol is marad a tésztától, mert ehhez a munkához nyugalom kell, feszültséglevezetésre nem ajánlott.