2024. július 17., szerda

Dumagépek nyomtatásban

ÚJ KÖNYVEK

TÓTH SZABOLCS: NEM SEMMI



Napjainkban éli meg népszerűsége tetőfokát a stand-up comedy, de a Dumaszínház „istállójának” tagjai közül jó néhányan igyekeznek mélyebb nyomot is hagyni a közvéleményben, nyilván azzal a szándékkal, hogy a „dumaműfaj” körüli rivaldafény csökkenése után is megmaradhassanak. Ezt pedig könyvformátumban való megjelenéssel teszik. Ezúttal három szerzőnek az Ulpius-ház kiadónál megjelent könyveit mutatjuk be. Egyikük az erdélyi Tóth Szabolcs, a Szomszédnéni Produkciós iroda nevű duó tagja. Nem semmi című könyve, ahogyan az ajánlóban olvasható egy „groteszk regényvázlat”.

Rövid, sajátos stílusú szövegek, amelyek némi iróniával beszélnek közhelyes dolgokról, hagyományokról, kispolgárokról. Megtudhatjuk például, mit vásárol a szomszédban lakó kannibál a hentesboltban, miért ítélték halálra szülei egy csínytevésért a szerzőt vagy pedig hogy nézne ki egy izgalmas akciófilm vázlata.

FELMÉRI PÉTER: A HÁROM UFÓFelméri, a duma-különítmény másik erdélyi tagja egy ufóregénnyel jelentkezett. Három ufó (ami nem azonos az UFÓ-val), valami nagyot akar tenni, ezért elrabolnak egy robotot és a Földre utaznak, hogy csodát tegyenek. Csak hát a robot kódot kér, amit nem tudnak feltörni, időközben pedig üldözi őket az űrrendőrség meg egy, a Földre száműzött ufó is, aki saját szektát üzemeltet itt. A segítség japán ügynökök és Badár Sándor képében érkezik meg, de felbukkan a regényben Pataki Attila is, aki azonban nem azonos Pataky Attilával.Agyament kalandregény, a szerző saját rajzaival. KOVÁCS ANDRÁS PÉTER: MULTIGÁZ, MÉDIALOMA magyarországi stand-up egyik legrégebbi részvevője Kovács András Péter egy megragadó humorú, tanulságos trilógiát indított útjának, amelynek eddig két darabja jelent meg. A Multigáz című regény „egy elmés krimi-komédia, amely hiteles és szórakoztató képet ad szolgáltatókról és ügyfelekről, multikról és ügyeskedőkről; azokról, akik manapság hajtják a munkát, és azokról is, akik nagy ívben elkerülik.” A második könyvben, a Médialomban, az első könyvben megismert hősök, Topor János és Csete Máté a kereskedelmi tévék, a showbiznisz világába tévednek. A kiégett showman, egyben maffiózó Hársfalvi Győzőt a tévéből lassan kitúrják a fiatalok és az árnyékvilágban sem örvend már akkora tekintélynek mint korábban, sőt a felesége is elhagyja.A Médialom amellett, hogy egy szórakoztató, pörgős regény, sok humorral, a maga módján felvillantja a magyar kereskedelmi média paravánja mögött zajló taposást, helyezkedést is.