2024. július 17., szerda

ÚJ KÖNYVEK

STIEG LARSSON: A TETOVÁLT LÁNY (MILLENIUM TRILÓGIA)

Stieg Larsson trilógiája talán a legközkedveltebb skandináv krimi. A három könyv egy befejezetlen opus részei, amelyet a szerző tízkötetesre tervezett, ám a sors iróniája folytán még e három könyv megjelenését sem élhette meg, szívrohamban meghalt. A könyvek két főhőse Mikael Blomkvist, gazdasági oknyomozó újságíró és Lisbeth Salander, egy fiatal, szociopata lány, aki ugyanakkor a világ egyik legjobb hackere.

Az első részben Blomkvist épp elveszít egy sajtópert. Egy iparmágnás perelte be, akiről cikket írt, ám állításait nem tudta bizonyítani, ezért pénzbírság és börtön vár rá. Ekkor érkezik egy felkérés. Utazzon vidékre, és derítsen fel egy 40 évvel ezelőtti halálesetet. A megrendelő cserébe az iparmágnás elleni bizonyítékokat ígéri. Blomkvistnek a munkában Salander segít, akinek titokzatos, felderítetlen múltja mindvégig jelen van, sőt annak lezáratlanságából erednek mindazok a kellemetlenségek, amelyekkel a második – A lány, aki a tűzzel játszik – és a harmadik – A kártyavár összedől – kötetben találkozhatunk.

A Millenium-trilógia nevet viselő könyvek sikeréről csak annyit, hogy azokat több mint 20 nyelvre fordították le, magyarul az Animus Kiadónál jelent meg. De a történet a filmvásznon is megelevenedik, az eredeti svéd mellett hollywoodi változatban is.

JO NESBO: LEOPÁRD

Két nő holttestére bukkannak Oslóban, mindkettőt egy furcsa eszközzel, a Lipót almájának nevezett fémgolyóval ölték meg, a gyilkosságok azonban folytatódnak, a jelek pedig sorozatgyilkosságra utalnak. Az ilyen ügyek specialistája Harry Hole, ő azonban legutóbbi ügye után Hongkongig menekült, gondolkodni, egyedül lenni. Haza kell őt hozni, és rábírni, hogy újra dolgozzon, ami meg is történik, viszont a munkáját nehezíti a gyilkossági osztály és a Nemzeti Nyomozó Iroda közti rivalizálás.

Jo Nesbo norvég rockzenész, krimiíró. Az Animus Kiadónál több regénye is megjelent már magyarul.