2024. július 17., szerda

Krimi északról

Jo Nesbøtól a Denevérember erre az alkalomra jelenik meg
Jo Nesbøtól a Denevérember erre az alkalomra jelenik meg

Csütörtökön, április 19-én nyitja meg kapuit, és 22-ig tart az idei, sorrendben 19. Budapesti Könyvfesztivál, amelynek idei díszvendégei a skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország Északi Országok csoportnéven. Az Animus Kiadó többek között a világban nagy népszerűségnek örvendő skandináv krimik magyarországi kiadásával is foglalkozik. Arról, hogy milyen akciókkal, rendezvényekkel készülnek az idei könyvfesztiválra, és úgy általában miben rejlik a skandináv krimik sikere, Balázs Istvánt, a kiadó igazgatóját kérdeztük.

Az idei könyvfesztivál díszvendégei a skandináv országok, ugyanakkor az Animus Kiadó portfóliójának szerves részét képezik az ezen országokból származó krimik. Mikor kezdték el ezeket a könyveket kiadni?

– Öt évvel ezelőtt indítottuk a sorozatot, Arnaldur Indriðason két regényével. Ő izlandi író, és úgy figyeltünk föl rá, hogy a krimi őshazájában, Nagy-Britanniában elnyerte a legtekintélyesebb, krimiíróknak járó díjat, a Gold Daggert, azaz az Aranytőrt.

Jelenleg hány skandináv író könyveit gondozza a kiadó?

– Eddig 11 északi krimiíró műveit jelentettünk meg. Volt azonban egy-két könyv, amely nem nyerte el igazán az olvasók tetszését, ezeknek a szerzői nálunk egykönyvesek maradnak.

Jelentős nemzetközi népszerűségnek örvend a Millenium trilógia. Emellett mely szerzők könyveit kedvelik a magyar olvasók?

– Egyértelmű, hogy a legnépszerűbb a norvég Jo Nesbø, mellette pedig az említett izlandi író, azután a svéd Karin Alvtegen pszichokrimijeivel, az ugyancsak svéd Camilla Läckberg, Håkan Nesser és a dán Jussi Adler-Olsen.

Az Animus gondozásában megjelenő skandináv krimik mind számos más nyelven is sikert arattak. Véleményük szerint miben rejlik ezeknek a könyveknek a népszerűsége, mitől sajátosak ezek a regények?

– Erről a kérdésről tanulmányok is születtek már. Sajátossága ezeknek a krimiknek a társadalmi háttérnek a krimiktől elvárhatónál élénkebb megrajzolása, a pszichológiai indítékok mélyebb boncolgatása, a detektívek, rendőrök emberközeli ábrázolása, a betekintés családi életükbe. Természetesen minden mit sem érne a krimiknél kötelező izgalmak, váratlan fordulatok nélkül.

A Könyvfesztiválon mely újdonságokkal, milyen akciókkal és milyen kísérőrendezvényekkel várják a látogatókat?

– Mint ismeretes, az idei Könyvfesztivál díszvendégei az északi országok. Nesbø idejéből sajnos csak egy villámlátogatásra futja, egy mindössze egyórás dedikálásra 18-án szerdán 15 órától a Párizsi Nagyáruház Lotz Termében. Az alkalomra Denevérember című krimijét jelentettük meg. A Könyvfesztiválon szombaton 16 órától dedikálni fog Håkan Nesser, akinek két korábbi könyvét jelentettük meg újra. Aznap 11 órától pedig a nálunk most debütáló finn Leena Lehtolainen dedikál. Mindketten részt vesznek – ugyancsak szombaton – egy skandináv krimi kerekasztal beszélgetésen, 18 órától a Millenáris Osztovits Termében.