2024. július 17., szerda

Csütörtökön nyílik a Könyvfesztivál

A díszvendég-író Claudio Magris – Az idei rendezvényen kiemelt figyelem Észak-Európa országait illeti meg

Négy napon keresztül, mától egészen vasárnapig a betű szerelmesei veszik birtokba a budapesti Millenáris fedett és fedetlen tereit: a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 22-ig várja az írókat, olvasókat, kiadókat – mindenkit, aki valamilyen formában kötődik a könyvekhez.

A rangos rendezvényen huszonöt ország közel száz neves alkotója, valamint mintegy négyszáz anyaországi és határon túli magyar író, tudós, művész közreműködésével tartanak programokat: a hagyományosnak tekinthető író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek mellett lesznek könyvpremierek, színházi- és művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, kiállítások és filmvetítések is.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik sajátossága, hogy minden évben más ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása mutatkozik be díszvendégként. Az idei rendezvényen ez a kiemelt figyelem Észak-Európa országait (Dánia, Izland, Finnország, Norvégia, Svédország) illeti meg, amelyek Északi Országok néven állítanak közös standot. A szervezők ígérete szerint több mint húsz neves skandináv és finn alkotó jön Budapestre, ahol mindegyikőjüket legalább egy friss magyar nyelvű kötete várja.

A Könyvfesztivál két másik sajátos rendezvényét, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját és a Születésnapi Irodalmi Szalont is megtartják: az előbbi az Európai Unió fiatal prózaíró tehetségeit mutatja be, utóbbi pedig az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotókat köszönti, akik között lesz a hetvenéves Ladik Katalin is. S ha már a vajdasági vonatkozásoknál tartunk: szombaton mutatkoznak be a Hess András teremben a vajdasági magyar könyvkiadók.

A könyvfesztivált a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője, Réthelyi Miklós miniszter nyitja meg, az északi díszvendégséget beharangozó Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő és Katarina Mazetti svéd írónő társaságában.

A fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kezdettől fogva arra törekedett, hogy megszólítsa a könyvszerető magyar olvasóközönséget, így a világ könyvvásárainak többségével ellentétben a fesztivál négy napja alatt a Millenáris afféle gigantikus könyvesboltként üzemel. Az 500 forintos belépőjegy valójában közönségcsalogató, hiszen minden magyar standnál teljes értékében levásárolható.


Vajdasági kiadók a fesztiválon

A könyvfesztivál katalógusa szerint Vajdaságból a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság, az Életjel Kiadó, a Sziveri János Művészeti Színpad, a Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna állítja ki kiadványait.