2024. július 17., szerda

A könyv hatalom

A nemzetközi könyvfesztivál díszvendégei az Északi országok és Claudio Magris –Budapesti tudósítónktól

Magyar íróportrék egy standon a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison (MTI Fotó: Beliczay László)

Csütörtökön
nyílt meg és vasárnapig várja látogatóit a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely a teljes magyar könyvkiadásról igyekszik képet alkotni.

A könyvfesztivált Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője nyitotta meg. Emlékeztetett, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar kultúra egyik legrangosabb rendezvénye, ahol idén több mint 20 rangos skandináv és finn íróval is találkozhat a közönség. „A könyvek nemcsak személyes történeteinkbe szólnak bele; számtalanszor formálták a történelmet is. Ebből is látszik: a könyv hatalom. Hordozza az igazságot és örökkévalóságot” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: a könyvek végigkísérik életünket, akkor is, ha alig olvasunk. „Isten szavakkal teremtette a világot, a szó ereje pedig képes személyes világok teremtésére is. Nekünk pedig be kell laknunk ezeket a világokat, azaz olvasnunk kell” – emelte ki Réthelyi Miklós.

A rendezvény idei díszvendége az Északi országok gyűjtőnéven mutatkozik be. A Dániát, Izlandot, Norvégiát, Svédországot és Finnországot felölelő csoport részéről Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő, a Családügyi és Kulturális Bizottság elnöke mondott tegnap köszöntőt a könyvfesztivál megnyitóján. „A kulturális együttműködés, mint amilyen ez a rendezvény is, alapköve az összefonódásnak, amely jellemzi az északi országokat. Az északi irodalom rendkívül vonzó, hiszen képes olyan tapasztalatokat ábrázolni, amelyek közösek az emberek számára, ugyanakkor azonban nem fosztja meg őket egyéni vonásaiktól” – emelte ki Gunn Karin.

Az Északi országok húsz, Budapestre meghívott írója nevében Katarina Mazetti svéd írónő mondott köszöntőt. Rendhagyó módon kitért arra, hogy az európai értelmiség egy része aggódik a magyarországi médiatörvény miatt. „Az európai országokban, így Svédországban is sok olyan törvény van, amelyek határozottan szorgalmazzák a szólásszabadságot, hiszen az kiváló eszköz a korrupció és a hatalommal való visszaélés ellen. A könyvek, ahogyan azt Réthelyi miniszter úr mondta, igazán nagy hatalmat képviselnek” – emlékeztetett a svéd írónő.

A megnyitót követően máris megkezdődött a könyvfesztivál érdemi része: a rendezvény olasz díszvendége Claudio Magris Esterházy Péterrel beszélgetett Mélyi József moderálása mellett.