2024. július 17., szerda

Amikor a tömegesség nem árt a színvonalnak

Mintegy százharminc középiskolás vetélkedett a csütörtökön Temerinben megrendezett népzenei döntőn - XXIII. KNV

A vajdasági magyar középiskolások hosszú hétvégéje csütörtökön kezdődött Temerinben a népzenei döntővel. Az idén negyvenötödször megrendezett vetélkedő keretében immár XXIII. alkalommal szervezték meg a népzenei megmérettetést, mely sokaknak úgy tűnik, évről évre terebélyesebb, színvonalasabb bevezetője annak a bizonyos áprilisi óbecsei hétvégének. Az idén valóban népes volt a vetélkedők tábora, a 48 műsorszám során mintegy 130 fiatal lépett színpadra, és általános volt a megítélés, hogy a tömegesség nem ártott meg a színvonalnak. A Szirmai Károly MME tagsága ezúttal is megtett mindent azért, hogy a fiatalok otthonosan érezzék magukat a rendezvényen, nem maradt el a szellemes műsorvezetés Szabó Gabriella részéről, de a polgármester, Gusztony András és az egyesület elnökének, Nagy Sándor nak az üdvözlete sem, hogy a késő esti babgulyásról ne is szóljunk.

A vetélkedő középiskolások zöme éretten, a sokéves intelmeket szem előtt tartva, és ami nem kevésbé fontos: felszabadultan, magabiztosan, vidáman és céltudatosan adta elő produkcióját. A Fábri Ivánovics Tünde (Újvidék–Szeged), Nagy Gábor (Szeged) és Kiss Zselykó-Zsiga (Újvidék) összetételű zsűri is ezt hangsúlyozta, elégedettségének adott hangot, és végül 26 oklevelet osztott ki. A látottakat értékelve Fábri Ivánovics Tünde párhuzamba állította magyarországi tapasztalatait az ittenivel, és elégedetten nyugtázta, hogy a vajdasági fiatalok produkciója jóval ihletettebb, mint anyaországi társaiké.

– Nem mindegy, mi táplálja az előadót! Pontosabban nagyon is érződik a fellépésen, „belülről” jön-e a dal, a zene vagy a tánc, vagy sem. Külön öröm számomra, hogy a fiatalok élvezték a fellépést, fej fej mellett haladnak, és rendkívül szoros eredmény is született. Azt is elmondhatom, hogy a tömegesség semmiképp sem ment a színvonal kárára – mondta többek között Fábri Ivánovics Tünde. Nagy Gábor a zenészek sokoldalúságát dicsérte, nem kevésbé a „komoly teljesítményeket”, melyek az intézményes népzenei képzés híján is jelen vannak a KNV-n. Kiss Zselykó-Zsiga leszögezte, hogy a fellépések magukkal ragadták a közönséget, mert lelke és lendülete volt a produkcióknak. A zsűri ezúttal sem szalasztotta el, hogy egyénre vagy csoportokra szabott véleményt, útbaigazítást adjon a vetélkedő fiataloknak.

A temerini színházteremben megrendezett csaknem négy és fél órás vetélkedés eredménye a következő:

Énekszóló, kettősök kategóriájában 3. Csőke Andrea és Povázsánszki Csilla Kishegyesről, 2. Szabó Annamária temerini születésű szabadkai diák, az első díjon Muhi Dániel Muzslyáról és Brindza Beatrix a szabadkai Zeneiskolából osztoznak. Énekcsoportok kategóriájában a 3. helyen osztoznak a szabadkai Szalagfűző és a péterrévei Zsenge énekcsoport, 2. a szabadkai Dalkötő leánykórus, 1. pedig a kishegyesi Szajkó énekcsoport lett.

Hangszerszóló, kettős kategóriában a 3. helyezésen osztozik az óbecsei Molnár Arnold és az ugyancsak óbecsei György József, 2. a temerini születésű óbecsei diák, Szabó András, továbbá 1-1. helyen végeztek az óbecsei Csonka Balázs és Cseszák Zsombor. Zenekarok kategóriájában 3. a temerini Markoláb citerazenekar, 2. a péterrévei Ifjú Tücsök, ebben a kategóriában is két első díjat osztottak, amire a muzslyai Pöngető citerazenekar és az óbecsei Fokos zenekar szolgált rá.

Néptánc kategóriában a szólótáncosok, párosok között 3-3. helyezést ért el az óbecsei Szerda Zsófi és Ákos, valamint a péterrévei Topolcsányi János, 2. a kishegyesi Hajagos Árpád és Povázsánszki Elek, míg az 1. helyen osztozik az óbecsei Halápi Richárd és Pásztor Tímea, valamint a topolyai Lukács Petra és Kovács Andor. A tánccsoportok közül 3. helyen végzett a kúlai Kankalin, 2. a zentagunarasi Pitypang táncegyüttes, valamint az 1. helyen osztoznak az óbecsei Pityke kamaracsoport, és a topolyai Kodály Zoltán MMK tánccsoportja.

Az első helyezettek fellépnek az óbecsei KMV-döntő vasárnapi gálaműsorán.