2024. július 17., szerda

Nem adjuk a TV Macit!

TÉVÉJEGYZET

Mintha tényleg nem tetszene az új TV Maci a magyar köztelevízió nézőinek. Húsvéthétfőn mutatkozott be a felújított maci, aki megújult külsővel és környezetben várja a kicsinyeket, viszont máris számos bírálat érte, sőt petíciót indítottak ellene. Hogy mivel érdemelte ki ezt az erős negatív reakcióhullámot az aranyos, maholnap csaknem fél évszázados maci? Talán mindannak a sok apróságnak köszönhetően, amivel modernizálni kívánták őt és a történetet egyaránt. A nézők nem fogadták el a változásokat, legalábbis az a része nem, amely most tiltakozik. Kifogásolják a modern vívmányokat, az Adidas sportcipőt, a kishúgocskát, a fogmosás elmaradását, a zenét, melyet megváltoztattak 31 év után...

Szinte csodálatos, hogy ekkora a ragaszkodás egy tévéműsorhoz, egy bábhőshöz, aki egy híján ötven éve, 1963 húsvétján mutatkozott be először a Magyar Televízió képernyőjén. Az alapötletet Bálint Ágnes író, a gyermekműsorok első szerkesztője adta. Az első mackót aztán újabb követte, mert a főcímek alkotói nem csak most, mindig arra törekedtek, hogy a TV Maci teljes környezete – öltözete, játékai, és bútorai – tükrözzék az adott korszakot. Az utóbbi időben a mackó negyedik generációjával találkozhattunk. Viszont csaknem öt évtizedig az alkotók az időszerűsítés mellett igencsak vigyáztak arra, hogy megőrizzék az eredeti figura megalkotóinak igyekezetét, hogy némi nevelő szándék is szoruljon bele, hiszen a mackó este fogat mos, és jó gyerek módjára ágyba bújik. A nevelői célzat sikerét ma már nehéz lenne megítélni, annyi azonban biztos, hogy a mackó annyira jól sikerült, hogy mesefiguraként önálló életre kelt: generációk kedvencévé vált, és ezzel együtt a köztévé korszakokon átívelő jelképe lett.

Az MTV 2-n, vagyis m2-n a gyerekeknek és kamaszoknak szóló műsorok sorában mindenesetre helyet kapott a korábbi Esti mese helyett a Maci tévé. Ehhez a mesesávhoz megújult a főcím, Maci testvért kapott, az új változatban már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem szőke kishúgával. Sőt, Maci immár kiskamasz, farmerban-edzőcipőben jár, miután bejön a grundfociból, hugival együtt levágódik a kanapéra, ahonnan a maci LCD-t nézik. Fogmosásnak híre-hamva sincs, gurgulázás és köpés még úgy se, zuhanyzás szintúgy, de hova is sietnénk, kint még világos van. Gyerek manapság nem megy ágyba kora este. Aztán a piros Paprika Jancsi is eltűnt. A Facebookon tiltakozók többek között Paprika Jancsit követelik vissza, a régi TV Maci mellett. Mint fogalmaztak, furcsállják, hogy tesztvetítések sem előzték meg az új változat műsorra tűzését, így a közmédia kénytelen lesz menet közben igazodni a nézők akaratához, amennyiben úgy dönt, hogy hallgat a nézői „sugallatra”. A petíció aláírói mindenesetre nem korrigálást követelnek, hanem „a minden gyermek és felnőtt által szeretett TV Maci visszahozását a képernyőre”. Nem adjuk a TV Macinkat – mondják a peticio.com-on található indítványon.

Páratlan és rendkívüli ez a ragaszkodás. Maci mindenképp megérdemli. Azt viszont mégsem hiszem, hogy ettől visszakerül a képernyőre. Még akkor sem, ha valóban nem nyerte el a nagyközönség jó részének tetszését.