2024. július 17., szerda

Napi drámaadagod

TÉVÉJEGYZET

Valószínű én vagyok naiv, amikor időről időre nem hiszek a szememnek vagy a fülemnek, netán mindkettőnek. Nem kell szimpatizánsnak lenni ahhoz, hogy feltűnjön a Szerbiai Műsorszórási Ügynökség döntése, miszerint betiltja a liga videoklipjeit. Az elsőt azért, mert konkrét neveket tartalmazott – ez a választási időszakban tilos –, a másodikat azért, mert gyerek is szerepelt benne – ami ugyancsak tilos. Azután jött a „pótklip”, amelyben a párt elnöke, Čanak immár konkrét nevek emlegetése és gyerek nélkül, egy szál – no nem gatyában – tamburával a kezében muzsikál. Meg sem mukkan, csak a Mala Vojvođanka partizándal akkordjait csalogatja elő, és még ha nem is remekbe szabott az interpretáció, akkor is a klipet betiltják, pont ezt ebben a sok szennyest felszínre hozó választási kampányban. Ez az, ami hihetetlen!

A választástól függetlenül is történnek hihetetlen dolgok. Amikor már azt hittem, hogy a valóságshow-k ötletgazdái végképp kimerültek, íme az újabb döfés: az Egyesült Államokban (állítólag a TLC és a Discovery tévécsatornák) „különleges”, még inkább bizarr és nyers valóságshow-val jelentkeznek hamarosan. A halálos ítélet – a végső 24 óra című reality az elítélt utolsó napját igyekszik majd emberközelbe hozni, megmutatni a halálközeli félelmet, az utolsó vacsorát, a forró zuhanyt, az utolsó telefonhívást. Gondolom, a kamera mindent követni fog. Különben mi mással lehetne még sokkolni a „mindenevő” tévénézőt? Az idén máris 15 kivégzést „mulasztottak” az amerikaiak, és gondolom abban bíznak, lesz még elegendő, hogy kitölthessék ezt a bizonyos műsoridőt. Arra meg egyenesen gondolni sem merek, hogy a tévécsatornák megkörnyékezhetik az igazságszolgáltatást, netán növelhetnék kicsit a halálos ítéletek számát, mert az ennek a műsornak kétségkívül jó szolgálatot tenne.

Azért nem kutya az a holland tévéreklám sem, amely arra ösztönzi a feleségeket, hogy ne engedjék férjüket a nyári foci EB-re, mert Ukrajnában túl csinosak és szabadosak a nők. A Tartsd otthon üzenetét hordozó reklám, nem véletlenül, diplomáciai konfliktust okozott. Az amerikai TNT ugyan nem okozott ekkora csetepatét Hollandiában, ahol éppen meghonosodni szeretne. Viszont rendhagyó és nagyon eredeti módon igyekszik magára felhívni a figyelmet. A tévécsatorna Aarschot városának főterére kitett egy nyomógombot azzal a felirattal, hogy „Nyomja meg, ha drámát akar!” Egy középkorú biciklis férfi nem sokkal később volt annyira kíváncsi, hogy benyomta a gombot, mire elszabadult a pokol. Szirénázó mentőautó rontott a térre egy mellékutcából, az egyik házból kirohantak egy hordágyon fekvő férfival, rögvest elejtették, közben az autó ajtajának csapódott egy kerékpáros, aki összeverekedett az egyik mentőssel. A mentőautó hamarosan elszáguldott, ám a beteg nélkül – mert az startban kizuhant –, a megrökönyödött járókelők nagy döbbenetére. És mindez csak a kezdet volt. Az akciódús percek fináléjában egy amerikai focicsapat tagjai rohantak ki teljes szerelésben az egyik házból, hogy oltalmukba vegyék az egyik sebesült gengsztert, majd hatalmas felirat gördült le egy ház faláról: a TNT tévécsatorna reklámszövege: Napi drámaadagod! felirattal.

Valóban, mi ehhez viszonyítva egy kis választási kampány, egy kis videoklip-betiltás, egy kis...?