2024. július 17., szerda

Mozivá lesz újra a város

Az 5. Cinema City fesztivált június 16-a és 23-a között szervezik meg Újvidéken – Fókuszban a magyar film

Júniusban jó Újvidéken lenni. Emberek jönnek, mennek, zenélnek, vetítenek, kávézgatnak, hűsölnek, moziznak. Többé-kevésbé ingyen. A Cinema City idején, mint annak mottója is hirdeti, mozivá alakul át a város, és a hazai filmen túl válogatást adnak külföldi, elsősorban európai filmekből. Az is jó, hogy végre mozi, sőt mozik vannak ebben a városban. Felújítva, korszerűvé varázsolva. Végre nemcsak az enyészet lengi körül a kultúra eme intézményeit, hanem az élet.

Még jobb, hogy valóban van érdeklődés. Nagy a nyüzsgés a kültéri ingyenes vetítések helyszínén, de a zárt mozitermekben is, ahol panaszra nincs ok, mert elfogadható a belépőjegy ára.

Az időjárás máris júniust idézi, pedig épp csak átléptük május határát. Az első sajtótájékoztató azonban máris mögöttünk van, a Cinema City szervezői jelezték: az idén is, immár 5. alkalommal mozivá alakul át a város. A város a korábbiaknál is hathatósabban támogatja a fesztivált, hisz rájött, ha 2020-ban eredménnyel kíván pályázni az Európa Kulturális Fővárosa címért, akkor valóban rá kell játszania arra a kártyára, hogy ez a város jelentős fesztiválok színhelye.

Az 5. Cinema City június 16-a és 23-a között gazdag programmal várja az érdeklődőket – jelentette be Mil Ignjatović fesztiváligazgató. A rendezvény nyolc napja alatt húsz helyszínen mintegy 10 szelekcióban 100 filmet mutatnak be. Dubravka Lakić szelektor szerint megtartották a korábbi szelekciókat, vagyis válogatást láthatunk az elmúlt egy évben készült szerbiai filmekből, továbbá érkezik a nemzetközi- és versenyjellegű Exit Point szelekció, mely keretében ezúttal 10 alkotás vetélkedik, ismét lesz a fiatal alkotókat támogató Hungry Days, és az „olcsó” filmalkotások szelekciója, az Up to 10,000 bucks sem marad el.

Az Exit Point keretében bemutatásra kerülő filmek idén a családon belüli állapotokkal, vagy az egyén és az állam viszonyával foglalkoznak. Közöttük lesz Philippe Falardeau kanadai rendező és forgatókönyvíró Lázár úr című tavalyi alkotása, melyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriában, láthatjuk továbbá Martin Donovan filmjét, a szlovén Metod Pevec Jó éjszakát, kisasszony! alkotását, és másokat. A fesztivál fókuszában Magyarország fog állni, vagyis Tarr Béla válogatásában a legújabb magyar filmek közül mutatnak be az érdeklődőknek. Tarr egyébként tavaly a fesztivál vendégei között volt. A Cinema City külön „fejezetben” mutatja be Andreas Dresen tavalyi cannes-i díjazott német rendező pályáját, aki ebből az alkalomból jelezte érkezését Újvidékre. A vendégek között lesz minden bizonnyal Wim Wenders rendező, az Európai Filmakadémia elnöke is.