2024. július 17., szerda

Újra grafikai formatervezői szak Újvidéken

Kiváló tanulási feltételek a Bogdan Šuput

Újvidéken több éve négy középiskolában szerveznek magyar nyelvű oktatást. Akárcsak szerb nyelven, az egészségügyi szakirányok a legvonzóbbak, szinte kivétel nélkül teljesen feltöltik a tanulók a meghirdetett helyeket az iratkozás első körében. A gimnázium, a villamossági szakok, csakúgy a művészeti ágazatok iránt váltakozó az érdeklődés, vannak kirobbanó évek, amikor meglepően sokan jelentkeznek egy-egy szakra, vagy hihetetlenül erős nemzedék jön össze egy-egy osztályban, ám vannak sovány , gyenge évek is.

Biztonsággal még nem lehet tudni, milyen lesz az idei, azt azonban igen, hogy vonzó szakok nyílnak Újvidéken. A villamossági középiskolában multimediális elektrotechnikusi szak, a gimnáziumban és az egészségügyiben a szokványos általános, a hatvanéves Bogdan Šuput Képzőművészeti Szakközépiskolában pedig grafikai formatervezői technikus szak nyílik. A toborzás megkezdődött, így ebben a népszerű középiskolában 2012-ben a hatodik generáció kezdheti meg tanulmányait magyar nyelven.

Erős Bunyik Lili, képzőművészeti szaktantárgyakat, és Hajzler Gabriella, grafikai szaktantárgyakat előadó tanárok reményüket fejezték ki, hogy idén is lesz megfelelő érdeklődés, és nem kell lemondani a magyar osztályról a szakközépiskolában, de elmondták azt is, mi várja az ide iratkozókat.

– Az iskolát négy éve újitották fel, így a legszebb és a legfelszereltebb iskolák közé tartozik Újvidéken, de a városon kívül is. Kiváló és magas szintű tanulást nyújt a diákoknak, ami felkészíti őket egyfelől a munkavállalásra, másfelől a továbbtanulásra. Az idén harmadszor nyitunk grafikai formatervező technikus szakot, jelenleg a harmadikosaink és a negyedikeseink tanulnak ugyanezen a szakon, másodikosaink és elsőseink pedig képzőművészeti technikusok lesznek – hallottuk a tanárnőktől. Külön felhívták a figyelmet, hogy a felvételi vizsga magyar nyelven zajlik, ezt követően a tanulók minden tantárgyat magyarul tanulhatnak, ugyanis ez a néhány év elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon a teljes magyar nyelvű tanári gárda az iskolában.

Újvidék környékén ez az egyedüli képzőművészeti szak magyar nyelven, sőt nemrégiben még csaknem Vajdaságban is az volt. Amióta Zentán megnyitották a képzőművészeti szakot, azóta megindult egyfajta versengés a diákokért, pedig megfelelő viszonyulással valószínű mindkét osztály megmaradhatna, hiszen a vajdasági magyar középiskolások közül évente átlagosan 40 fiatal fejezi ki a képzőművészet iránti érdeklődését.

Az újvidéki középiskola – a már említetteken kívül –, kétségtelen előnyei közé tartozik a kollégiumi ellátás széles választéka a városban: itt van az Apáczai Diákotthon fiúk és lányok részére működő szárnnyal, a Brankovo kolo fiúkollégium, vagy lányoknak a Nikolaj utcai központ. Az előnyök közé sorolható a továbbtanulási lehetőség.

– A mi tanulóink ha előbb nem is, de a negyedik osztály végéig kiválóan beszélik a szerb nyelvet, ami könnyebb boldogulást jelent nekik a felsőoktatásban. Újvidék hatalmas felsőoktatási választékot kínál a befejezett középiskola után. Diákjaink 80 százaléka továbbtanul, és sikeresen veszi az iratkozási akadályokat, majd folytat tanulmányokat az egyetemeken. Iskolánk tanulói közül szép számban kerültek ki művelődési és közéleti dolgozók, egyetemi tanárok. A gyakorlat azt mutatja, hogy az Újvidéken tanuló képzőművészet szakos fiatalok túlnyomó többsége itthon is megtalálja számításait, nem megy külföldre tanulmányai befejezése után. Ez egy olyan mozzanat, ami nem mondható el minden vajdasági iskolaközpontról. Tanítványaink zöme a jó hírben álló újvidéki Művészeti Akadémián folytatja tanulmányait, sokan tanárok lesznek. Fontos tudni, hogy keresettek a magyar ajkú képzőművészet szakos tanárok Vajdaságban – tudtuk meg a tanárnőktől. – De nem csak ez jelenthet munkát, megélhetést növendékeinknek. A grafikai formatervezés különösen attraktív a munkaerőpiacon. Ahhoz viszont, hogy diákjaink a munkakeresésig eljussanak, maximálisan igyekszünk jó alapot, munkafeltételeket és megnyilatkozási lehetőséget biztosítani, így rendszeresen szervezünk kiállításokat, pl. a népszerű újvidéki Art Klinikában.

A grafikai formatervezés négyéves szak, felöleli a formatervezés, a hirdetés, a vizuális és használati megformázás minden fontos területét. A szaktanárok célja, hogy kreatív módon igazítsa útba az új nemzedékeket a modern formatervezés széles területén. Szaktantárgyak: grafikaformázás, plakátformázás, könyvgrafika, írásformázás, nyomdatechnológia, fényképészet, formaelmélet, művészettörténet, rajzolás és festészet, ezenkívül tanulmányozzák a marketing, a web design, az animáció, a videó és a digitális fényképészet területeit is.

Képességvizsga a felvételi előtt

A négyéves grafikai formatervezés szakra iratkozók képességvizsgát tesznek, ami rajzolásból, festészetből és szobrászatból áll. A vizsga három napig tart. Ezt a vizsgát az általános középiskolákban szervezendő felvételi előtt megejtik, így alkalom nyílik arra, ha netán nem sikerül a felvételi, hogy máshova is „fájdalommentesen” lehet pályázni. A rajzolás és festészet egy kompozíció alapján 4 iskolai óráig tart (3h), a feladat egy csendélet (5 elem). A szobrászaton a tanulók agyagból 3D formát készítenek. A pontozás során külön rangsorolják a magyar tanulókat, vagyis azokat, akik a magyar tagozatra szeretnének bejutni. A legnagyobb elérhető pontszám 300, a minimum 180. Az iskolában felmutatott eredmény értékét utólag adják hozzá a felvételi eredményéhez. Ezzel kapcsolatos bővebb információ az iskolában (Janko Veselinović 22.), vagyErős Bunyik Lilitől a 063/583-339-es telefonszámon kapható.