2024. július 17., szerda

JO NESBO: DENEVÉREMBER

ÚJ KÖNYVEK

Sidney tengerpartján egy norvég lány holttestére lelnek. A norvég vonatkozás miatt vendégnyomozóként a városba érkezik Harry Hole, az oslói rendőrség nyomozója. Az eredetileg néhány napos vendégeskedés során aztán Hole megismerkedik az ausztrál őslakosok sajátos világlátásával, a sydneyi alvilág figuráival és arra is fény derül, hogy a norvég lány nem az egyedüli szőke hajú áldozat, ami valószínűsíti, hogy esetleg sorozatgyilkos garázdálkodik, de beleszövődnek a történetbe régi legendák is.

A Denevérember a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Nesbo Harry Hole-sorozatának első kötete, amely most jelent meg az Animus kiadónál.

KJELL ERIKSSON: BURUNDI HERCEGNŐJE

Karácsony előtt néhány nappal egy svéd kisváros parkjában John Jonsson megcsonkított holttestére akadnak. Kamasz fia és felesége maradnak utána, illetve a bátyja, aki bosszút esküszik. Míg a nyomozók számára első nekifutásra érthetetlennek tűnik, kinek állt útjában a hallgatag, korábban a törvénnyel ugyan összeütközésbe került, de huzamosabb ideje jó útra tért férfi, addig a nyomozás során előkerül egy zavart elméjű, magányos férfi, a családon belüli titkok és egy esetleges nagyobb pókernyeremény is.

Kjell Erikssonnak e regénye, amely most magyarul az Animus Kiadónál jelent meg, 2002-ben elnyerte a Swedish Crime Academy által odaítélt legjobb kriminek járó díjat.

M. C. SCOTT: A RÓMAI KÉM

Egy különleges, a római korban játszódó krimiről van szó. Néró uralkodása idején a császár kémei hozzájutnak egy próféciához, amelynek értelmében valaki fel fogja gyújtani Rómát és Jeruzsálemet. Sebastos Panterára, a Római Légiók hírszerzőjére és orvgyilkosára vár a feladat, hogy felderítse az összeesküvést és megakadályozza a tüzet. Ebben segítségére van Seneca, a Néró által száműzött bölcs és Math, a fiatal szekérhajtó fiú.

Az Agave kiadó által kiadott könyv egy sorozat első kötete, amely elsősorban korhű ábrázolásával aratott sikert.