2024. július 17., szerda

Párhuzamok és célozgatások

TÉVÉJEGYZET

Ahogyan Doktor House megváltoztatta a kórházsorozatokat, úgy nyomta rá bélyegét Friderikusz a Legyen Ön is milliomos! magyar változatára. A magyar tévécsatornákon szép számban futnak vetélkedők, közöttük is talán legnagyobb múltra épp ez – köznyelven Milliomosnak becézett – tekint vissza. Láthattuk a szerb, a horvát vagy a Vágó-féle változatát, valamennyi kétségtelenül sajátos, mint ahogyan ez a legújabb is. Egyesek szerint a neves magyar műsorvezető alapvetően változtatta meg a műsort. Ez azért nagy túlzás, bár kétségtelen, hogy egy egészen másfajta milliomos az övé, mint pl. Vágó Istváné. Elhagyta a kimértséget, a tanáros hozzáállást, és lazán, fesztelenül vezeti a műsort, ha kell, fekvőtámaszokat nyom, vagy körbefutja a díszletet. Sajátos humora, szellemessége belengi a stúdiót, és ez szerintem nem ártott meg a műsornak, mint ahogyan korábban Vágó jellegzetes tudásközpontú, kissé szigorú műsorvezetése sem. Nem kell mindig a jobbat keresni, a mérce időről időre lehet egyszerűen a sárm, a sajátos hangnem, a szórakoztató jelleg eredményessége is. Induláskor az új műsorvezető mindenesetre nagy nézettséget hozott a kvíznek, az izmos nyitás azonban már a múlté, kimutatások szerint még Doktor House is kétszer lekörözte az elmúlt hetek során, pedig az orvossorozat is túl van a fénykorán. Legalábbis vidékeinken. A tengerentúlon tíz nap múlva búcsúzik a képernyőtől.

A sorozat 2004-ben indult, nyolc évadot és 177 epizódot ért meg, és a kétezres évek egyik legmarkánsabb sorozatává nőtte ki magát. A produkció hatása túlmutat az Egyesült Államok határain, amit az Eurodata TV Worldwide közvélemény-kutatása is alátámaszt: a hatvanhat ország 1,6 milliárd lakosát bevonó felmérés azt hozta ki, hogy a világ sorozatai közül 2008-ban a Doktor House-t nézték a legtöbben, összesen 81,8 millióan.

Sokan próbálták már megfejteni, hogy ez az alapjában véve (ugyancsak) laza, bár öncélú, és gyakran ellenszenves címszereplő hogyan tehette ennyire népszerűvé a sorozatot, amelyet olyanok is megnéznek, akik egyébként ki nem állhatják a kórházi szériákat. Pszichológusok szerint ezekben a tévés kórházakban bizony nem mállik a vakolat, mindig található kéztörlő a mosdóban, az orvosok sosem közömbösek a beteg iránt, és már ez elegendő a figyelem megragadására. Szimpátiát vált ki a nézőben, hogy megoldás születik a bajra, bármennyire összekuszáltak is a szálak. Filmszakemberek ugyanakkor érdekes hasonlóságokra hívják fel a figyelmet. Mint mondják, rajongói szempontból mindig szerencsés, ha egy sorozat sűrűn „célozgat” egy másik műre. House Sherlock Holmesra emlékeztet, a nyilvánvaló párhuzamok – zseniális logika, drogfüggőség, zenei tudás, dr. Wilson és dr. Watson nevének és szerepének hasonlósága – mellett sok más apró dologban is. House és Holmes ugyanazon házszám, a 221B alatt lakik, sőt csaknem a múlt századi nyomozó fő ellensége, Moriarty is megjelenik, hiszen House-t egy ugyanilyen nevű férfi lövi meg a második évad végén… Vagyis a mogorva doki sztorija nem is annyira eredeti, mint sokan hitték. Ez azonban nem kell hogy kedvét szegje a sorozatrajongóknak, ellenkezőleg, figyelmükbe ajánljuk Sherlock Holmes, ugyan nem most készült, de izgalmas epizódjait! Ki tudja, mi mindent fedezhetnek fel benne!