2024. július 17., szerda

Szombat esti láz

Egy hét múlva, május 19-én mintegy hatvan szerbiai város csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához

Kilencedik alkalommal hirdették meg a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Szerbiában, de méreteinél fogva máris a harmadik Európában: csak Franciaországban és Oroszországban mozgat meg több látogatót. Ezúttal május 19-én 18 órától hajnali kettőig várják az érdeklődőket az ország hatvanöt városának galériái, múzeumai, kiállítótermei, csaknem kétszáz helyszínen. Élénk lesz ez az éjszaka a kontinens többi országában is, bár Magyarországon június 16-ára jelentették be az ott is népszerű rendezvényt.

A Kitűnő szórakozás a múzeumokban mottóval meghirdetett idei rendezvénysorozat mazsolái közé tartozik az a fővárosi kiállítás, amely bemutatja, mit rajzolgatott Slobodan Milošević a köztársasági parlament ülésein, mit firkált Dragoljub Mićunović a fontos döntések meghozatala előtt, illetve milyen cetliket hagytak maguk után Milan Kučan és Vaszil Tupurkovszki egykori jugoszláv politikusok. Ezúttal is Belgrádban lesz a legnagyobb kínálat: 67 helyszínen több mint 100 eseményt jelentettek be a szervezők. A fővárost Újvidék követi, nem sokkal lemaradva, mivel mintegy félszáz helyszínen ugyancsak közel 100 rendezvényt járhatnak be a polgárok, persze csak ha lesz rá elég idejük. Szabadkán 13 helyszínen várja változatos program az érdeklődőket, Nagybecskereken 3, Zomborban 2, Topolyán, Óbecsén, Temerinben, Nagykikindán és Törökbecsén 1-1 eseményt hirdettek meg. A kisebb települések is megmozdulnak erre az éjszakára, közülük Fehértemplomban és környékén 8 rendezvényt jelentettek be, a tavaly megnyitott Cseh Múzeumban például csillagászati-apokaliptikus kiállítást szerveznek a Cseh Nemzeti Tanács támogatásával. A helybeli levéltárban Szombat esti láz címmel sajátos performance-szal mutatják be a település XIX. századi arculatát. Egy jubileumról is megemlékeznek: 135 évvel ezelőtt, 1877-ben alapították meg az első múzeumot tartományunkban, éppen ebben a helységben. Svetlana Mladenov koordinátor szerint Újvidéken a programok két téma köré csoportosulnak: egyfelől a politikusok élete, másfelől az ismert képzőművészek magánélete foglalkoztatta a kiállítások szervezőit. A Matica srpska képtárában mintegy harminc festményt állítanak ki, melyek Tito egykori rezidenciáját díszítették, a Pince képtárban a jugoszláv, a szerbiai és a tartományi parlamentek képviselőinek az 1975 és 1995 közötti üléseken készült „rajzai” közül válogattak. A tartományi kormány épülete is nyitva fog állni a látogatók előtt, a péterváradi vár föld alatti képtárában a Titkos városba léphetnek be a látogatók, az Ifjúsági Színházban a kis herceg bolygójára kalauzolnak bennünket, a vasútállomáson kisvonatokat bemutató vasúttörténi kiállítás is nyílik, a szabadegyetemen repülőmaketteket állítanak ki, képzőművészeti műhelymunkákat szerveznek, a Tartományi Környezetvédelmi Intézetben pedig Lego-kockákból készült kiállítás várja az érdeklődőket. És ez persze nem minden. Az M Stúdióban például Hang és kép az időben címmel nyílik kiállítás, s a helyszínen az érdeklődők bemondóként is kipróbálhatják magukat. Szabadkán még a színház is nyitva lesz, a Kosztolányi Dezső Színház ugyanis vetítéssel egybekötve mutatja meg új előadásának munkafolyamatát. Tárt ajtók fogadják a Lifka moziba látogatókat, ahol német expresszionista filmeket vetítenek, diákkiállítás lesz, sőt jelentős filmek kosztümjeit is bemutatják... A részletes, városokra és helyszínekre bontott program megtalálható a www.nocmuzeja.rs honlapon.

Egyes településeken – a rendezvény eredeti szellemiségével összhangban – nem fizettetnek belépőjegyet ezen az éjszakán, hiszen éppen az a cél, hogy a művelődési intézmények megnyíljanak a látogatók előtt, más helységekben pedig olyan kedvezményes belépőjegyet vásárolhatnak a látogatók, amely minden helyszínen érvényes. Újvidéken például elővételben 350, a rendezvény napján pedig 400 dinár lesz a belépőjegy, melyet a Modena utca 1. alatti Idegenforgalmi Központban, továbbá az OTP Bank kirendeltségeiben szerezhetünk be.

A rendezvény tavaly több mint félmillió látogatót vonzott.