2024. július 17., szerda

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1.

ÚJ KÖNYV

A rejtelmes középkorba kalauzolja el Bíró Szabolcs történelmi regénysorozatának első kötete az olvasót. Ami e regényt mégis kiemeli a hasonló francia, angol vagy egyéb művek sorából, az az, hogy a szerző a magyar középkorba, az Árpád-ház kihalásának, a lovagkirályok aranykorának, a rozgonyi csatának és a középkor egyik leghírhedtebb eseményének, a templomos lovagrend máglyára vetésének idejébe kalauzol el bennünket, amelyről a többség nyilván nem hallott túl sokat a történelemórákon.

A Kelet oroszlánja címet viselő első kötet története röviden: Miután 1291-ben, Akkon ostromával a kereszteseket végleg kiszorítják a Szentföldről, Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér Magyarországra, ahol azonban nem várja fényes helyzet, nyomorral, halállal, gyásszal találkozik. Egyetlen vigasza unokaöccse Attila, akit a templomos lovagrend majdani kemény harcosaként képzel el, a kamaszodó fiúval azonban akadnak gondjai, ezért büntetésből útra küldi, ahol Attila számos kalandban edződik harcossá.

Bíró Szabolcs felvidéki fiatal író, aki emellett újságírással, könyvkiadással és zenéléssel is foglalkozik. Kerekesszékben él, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés.

Regényíróként 2007-ben debütált, a Francis W. Scott néven, magánkiadásban kiadott, Naplemente című krimijével. Ezen az álnevén még további öt könyve jelent meg. A Sub Rosa 2012 januárjában látott napvilágot.

A tévénézők a Megasztár című tehetségkutató műsorból is emlékezhetnek rá, tagja a Csak Van együttesnek, amelyet a zsűri továbbjuttatott, ők azonban a tévécsatorna által felkínált szerződést, annak feltételei miatt nem írták alá, és önszántukból szálltak ki a versenyből.

A Non nobis domine, ami Bíró Szabolcs tizedik könyve, az Ulpius-ház Könyvkiadónál jelent meg.