2024. augusztus 16., péntek

Mulatság! Hol?

Táncszínházi előadással zár évadot a szabadkai Népkör MMK – Sławomir MrożekMulatság című műve néptáncosok lába alatt elevenedik meg

A szabadkai Népkör MMK egy bemutatóval búcsúzik az idei évadtól: A Népkör Róna táncegyüttese és a Juhász zenekar Hernyák György rendezésében, Brezovszki Roland, Brezovszki Tamara, Almási Berta és Farkas Tamás koreográfiájával Sławomir Mrożek Mulatság című darabjából készítettek táncszínházi produkciót, amelyet a közönség ma este 19.30 órai kezdettel láthat a Népkör nagytermében. A produkciónak közel negyven résztvevője van.

Hernyák György rendező kész táncszínházi produkciót kapott, ami köré felépült a dráma, ugyanis ahogy azt Brezovszki Rolandtól megtudtuk, ők kicsit fordítottam dolgoznak:

– Általában szeptemberben eldöntjük, hogy az évadban milyen táncanyaggal szeretnénk foglalkozni, és azután azon gondolkodunk, hogy a meglévő koreográfiára hogyan tudunk dramaturgiát építeni. Góli Kornélia dramaturg a Mrożek darabot ajánlotta, az ebből készült produkcióban pedig úgy kapcsolták össze a színészeket és a táncosokat, hogy tulajdonképpen két külön dimenzióba kerültek – hallottuk a koreográfustól, de azt már a rendezőtől tudhattuk meg, hogy ez a két dimenzió azt jelenti, hogy a Mrożek darabtól különbözően – ahol a három férfi hiába érkezik a mulatság helyszínére, nem találnak mulatozókat – itt most ugyan van mulatság, csak éppen a mulatságra érkezők, a mulatságot keresők nem látják a táncosokat. Ennek az az üzenete, hogy vigyázni kell az örökségünkre, meg kell látnunk azt, hogy néptáncos és népzenei kincsünk itt van a szemünk előtt, csak észre kell venni, meg kell becsülni.

Brezovszki Tamara elmondta, hogy a Mulatságban két nagy koreográfiát láthat a közönség: felső-Tisza-vidéki táncot és bácskertesi (kupuszinai) táncot. Az utóbbi táncanyaggal már több éve foglalkoznak, kutatnak, anyagot gyűjtenek, népviseletet készítettnek...

Juhász Gábor a zenei világról beszélt.

– Mivel autentikus táncokról van szó, a zene adta magát. A megfelelő tájegységhez megfelelő zenét próbáltunk keresni. Lesz nyírségi tirpák népzene, van egy eleki, illetve román népzene, és lesz hazai is: a bácskertesi tánchoz eredeti hangszerelésben fogunk muzsikát szolgáltatni.

A Mulatság a Népkör negyedik táncszínházi produkciója. Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára elmondta, a néptánckultúra ápolásának történelmében az első ilyen előadás, a Más(kor) fordulópontot jelentett a mi térségünkben.

– Magyarországon jelentős néptáncegyüttesek, koreográfusok fordultak ebbe az irányba, mert ezzel lehet szélesebb nézőközönséggel megszerettetni a néptáncot, tömegeket bevonzani a műsorokra. Itt Vajdaságban nehéz volt ebbe az irányba utat törni, hiszen több kritika is érte ezt az irányvonalat, de úgy gondoljuk, hogy számunkra ez az az irány, amit követnünk kell. A kiváló minősítések is ezt bizonyítják. A Mulatsággal nem itthon, hanem Budapesten fogunk megmérettetni a novemberi Néptáncosok Országos Bemutató Színpada Minősítő Fesztiválon.

Táncosok: Brezovszki Tamara, Juhász Szécsi Viktória, Szulovszki Szilvia, Horváth Evelin, Molnár Anita, Király Kitty, Pál Klaudia, Pintér Noémi, Vécsi Noémi, Horváth Krisztina, Varga Petra, Csordás Noémi, Csóvity Brigitta, Kerec Szuzán, Brezovszki Roland, Rumenyákovity Karló, Pintér Krisztián, Bicskei Edvin, Szécsi Zsolt, Pál Gábor, Jenei Róbert, Lackó Árpád, Budincsevity Krisztián, Szakács Tamás

Zenészek: Juhász Gábor, Juhász Gyula, Vas Endre, Dvorácskó Szebasztián,

Ölveczky Tamás

Közreműködnek: a szabadkai Népszínház színészei: Vicei Natália, Csernik Árpád, Szőke Attila. A békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosai: Almási Berta, Farkas Tamás