2024. augusztus 16., péntek

Gimnázium és egészségügyi

Kedden és szerdán tölthették ki kívánságlistáikat a kisérettségizett diákok, vagyis ekkor jelölhették meg, hogy melyik iskola melyik szakára szeretnének bejutni. A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola tanulóinak zöme gimnáziumba (Svetozar Marković Gimnázium és Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium) és az Egészségügyi Középiskolába szeretne iratkozni. Juhász Etuska igazgatónő elmondta: 23 magyar diákjuk kisérettségizett, és mivel különösen jól tanuló generációról van szó, nem csoda, hogy az úgymond erősebb, nehezebb középiskolákat választják.

A 23 tanulóból a legtöbben a Svetozar Marković Gimnáziumot és az Egészségügyi Középiskolát jelölték meg az elsődleges célpontként, legnagyobb részük a természettudomány-matematikai és a társadalomtudományi-nyelvi szakirányt, három tanuló pedig az általánosat írta be az első helyre. A Svetozar Marković Gimnázium általános szakja, amelynek megnyílásáról az iskolák tegnap kapták meg a hivatalos értesítést, több mint 10 esetben szerepel a második helyen. A kívánságlistákon az első helyeken – bár nem akkora számban, mint a gimnázium és az egészségügyi – szerepelnek még a Politechnikai, a Vegyészeti-technológiai, a Bosa Milićević és az Ivan Sarić középiskolák egyes szakai is.

A legtöbben Szabadkán folytatják tehát a tanulmányaikat, de akad olyan tanuló is, aki a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba iratkozik.