2024. augusztus 16., péntek

Ahol nincs határ a katedra és az iskolapad között

80 résztvevővel szerdán veszi kezdetét az idei, jubileumi X. Vajdasági Szabadegyetem

Idén két megnyitója is lesz a X. Vajdasági Szabadegyetemnek: egy nem hivatalos és egy hivatalos. A nem hivatalosra szerdán kerül sor Geszti Péter előadása után, a hivatalos megnyitó pedig csütörtökön lesz. A szerdai nulladik nappal tehát kezdetét veszi az idei Vajdasági Szabadegyetem, amelyre pontosan 80 részvevő jelentkezett.

Idén pontosan 80 jelentkezőnk van. Több magyarországi és erdélyi résztvevőnk lesz, és sok a visszajáró is, ugyanakkor lesznek, akik most vesznek részt először a rendezvényen – tudtuk meg Jakus Lídiától, a VIFÓ elnökétől.

100 férőhelyet tudtok biztosítani a résztvevőknek a rendezvény helyszínén, a kishegyesi Kátai-tanyán, de idén 20 sátorhelyet is biztosítottatok. Így, hogy az összes résztvevő elférhet a szobákban, azért a sátorozási lehetőség továbbra is adott?

Igen. Vannak is, akik sátorozásra jelentkeztek. Nekik felajánljuk, hogy nem muszáj sátorozniuk, mert el tudjuk helyezni őket a tanya szobáiban, de ha ragaszkodnak a sátorozáshoz, akkor természetesen ezt is lehetővé tesszük nekik.

Korábban beszéltünk már a programról, az előadókról, a két munkacsoport témáiról, ám kevés szó esik arról, hogy mi van a „kamera” másik oldalán, vagyis a szervezők számára mit jelent ez a rendezvény. Mit profitálhatnak belőle maguk a szervezők, az ifjú aktivisták?

A szervezők száma mintegy 30 fő. A VIFÓ fiatal önkénteseit igyekszünk megjutalmazni a szabadegyetemmel. Amellett, hogy elég kemény munka folyik az előkészületeknél, valamint a helyszínen is, a szabadegyetem szervezésében való részvétellel nagyon sok mindent lehet kapni: szervezési, logisztikai tapasztalatot, lehetőség van megismerni a résztvevőket, az előadókat, ezáltal értékes kapcsolatokat lehet teremteni, barátságok, sőt nem egy példa van rá, hogy szerelmek is születhetnek.

Ami magát a szervezést illeti, az anyagi dolgok megcifrázhatják, de a szervezés logisztikai része bejáródottan működik. Elégedett vagyok a csapattal, gördülékenyen megy a szervezés. Tavaly nem volt szabadegyetem, de ennek ellenére tavaly három felkészítő képzést is tartottunk, ahol szakemberek foglalkoztak a szervezőkkel. Ötleteket dolgoztunk ki, játékokat találtunk ki... Mindez az idei szervezés hasznára vált.

Ha már említettük, hogy mit jelent a szabadegyetem a szervezőknek, a résztvevők oldalát se felejtsük ki!

Hasonlóképpen tudom ezt is elmondani, csak a résztvevők oldaláról: megismernek minket, szervezőket, megismerik a civil szervezetek munkáját, megtudhatják, hogy mivel gazdagodhatnak a fiatalok, ha részt vesznek a civil szervezetek munkájában. Megismerkednek egymással, ami kapcsolatépítés szempontjában megint csak egy fontos dolog. Fiatal, sikeres vállalkozók is vannak a résztvevők között, a karrierépítés során ezek az itt született ismeretségek, barátságok is sokat jelenthetnek. És persze megismerkedhetnek az előadókkal, ami nagyon sok mindenhez vezethet: akár ösztöndíjhoz, álláshoz juthatnak, külföldre utazhatnak...

Mindezt pedig gondolom, nagyban segíti, hogy a szabadegyetemen a katedra-iskolapad dolog abszolút közvetlenül működik. Az előadók az előadás után nem tűnnek el.

Nem ám! Sőt, próbáljuk is úgy szervezni az előadásokat, hogy utána fórumbeszélgetés van, amikor is lehet kérdezni, hozzászólni. Ekkor még közvetlenebb hangulat alakul ki, amit még tovább lehet folytatni kötetlen beszélgetéssel, hiszen idén az előadókra akár más napokon is rátalálhatunk, mert vannak, akik több napot itt töltenek, hogy együtt ünnepeljék velünk a jubileumot. Szerintem a szabadegyetem egyik legnagyobb vonzereje, hogy közvetlenül tudunk beszélgetni akár államtitkárokkal is. Ez pedig nem kis dolog.

(A Szabadegyetem és a Dombos Fest teljes programja lapunk 36. oldalán olvasható.)