2024. július 17., szerda

Farkas, Piroska és a többiek

Ifjúsági hangjáték bemutató az Újvidéki Rádióban – Lénárd Róbert rendező: A Grimm testvérek a mában újraélednek

Vasárnap, július 1-én 10.03 órakor hangjáték bemutató lesz az Újvidéki Rádióban. A terminus az ifjúságnak és gyermekeknek van fenntartva, ennek szellemében Pogány Margit : Farkas, Piroska és a többiek című ifjúsági hangjátékát hallhatja a közönség Lénárd Róbert rendezésében. Szereplők: Hajdú Tamás, Elor Emina, Raffai Ágnes, Crnkovity Gabriella, Gombos Dániel és Huszta Dániel , az Újvidéki Színház színművészei. Szerkesztő-dramaturg: Lakner Edit . Ezzel a rendkívül mozgalmas, modern mesével vesz részt az Újvidéki Rádió a pozsonyi gyermekhangjáték-fesztiválon, ahova benevezte Takarics Róbert: Sanya és Joca a Horkomix nyomában című mesejátékát is.

Lénárd Róbert először rendez gyermek-hangjátékot. Mint mondja, örül annak, hogy azokhoz a nemzedékekhez szóló hangjáték készült az Újvidéki Rádióban, amelyek még nem tudják befogadni a felnőtt darabokat, de már túl idősek a gyerekdrámákhoz. Valamikor Verne, Karl May és Rejtő szólították meg őket, ma pedig Stephenie Meyer és Rowling asszony. Az irodalom mintha ráérzett volna az igényeikre, a színház még nem, vagy csak nagyon ritkán – állapítja meg Lénárd, aki szerint a Farkas, Piroska és a többiek sem piciknek szól, inkább a tizenéveseket célozza meg.

– A hangjáték játékosságot hozott. Remek ötlet összemixelni és modern világba helyezni a meséket, de a szöveg önmagában nem burjánzik a hangötletekben, inkább csak a mintát rajzolja föl. Ebbe kellett belépni a színészekkel, akik hál' istennek kreatív egy népség, rengeteg ötlet és improvizáció tőlük származik. Főként nekik köszönhető, hogy ez a munka tele volt vidám pillanatokkal és örömmel. A rendezés egyébként nem sokban különbözik a felnőtteknek szánt hangjátékok meggyúrásától. Nem alapozhatunk arra a hangtapasztalatra, ami egy harmincévesnek már megvan. Teletömtük zenével, amit az ifjúság ismerhet. Whitney Houston I will always love you-ja például többszörös dramaturgiai szerephez jut – mondta el a fiatal rendező.

A Farkas, Piroska és a többiek tulajdonképpen meseparódiának tekinthető, de a parodisztikus jelleg nem a kifigurázásból adódik, hanem két dologból. Egyrészt abból, ahogy „a többiek” megjelennek: itt van Hófehérke, Hamupipőke, pár törpe, két királyfi. Másrészt viszont abból, ahogy ezek a mesék működni kezdenek saját archetipikus valóságukon kívül. A Grimm testvérek a mában élednek újra. Az erdőt kiirtják, a törpéket elbocsájtották a világválság miatt, a Farkas alakja pedig egyáltalán nem a nagy és gonosz szörnyetegé, amely fel akarja zabálni a kedves Piroskát. Épp ellenkezőleg.