2024. augusztus 16., péntek

Magyar film is versenybe száll

19. Európai Filmek Fesztiválja, Palics – Szabó István Az ajtó című alkotását két programrészben is láthatja a közönség a szombaton kezdődő palicsi filmfesztiválon

Az ajtó című alkotást két programrészben is láthatja a közönség

Nyolcvan film kilenc programrészben

Július 14-e és 20-a között kilenc programrészben mintegy 80 filmet láthatunk Szabadkán és Palicson az idei 19. Európai Filmek Fesztiválján.
A fesztivál nyitófilmjeként Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotását vetítik szombaton 21 órai kezdettel a palicsi Nyári színpadon. Ez egy tragikus filmmese a cigánygyilkosságokról. A film elnyerte a berlini filmfesztivál zsűrijének nagydíját és több nemzetközi fesztiválon díjazták.

Ez az alkotás a versenyprogramban lesz látható, ahol összesen 14 film mérettetik meg a Mira Furlan, Ahmet Boyacioglu, Alexandra Dahlström, Gabriele Kranzelbinder és Bojan Ž. Bosiljičić alkotta zsűri előtt. A magyar film mellett a versenyprogramban német, szerb, svéd, holland, brit, finn, török, osztrák és román alkotásokat is láthatunk.

A Párhuzamok és ütközések program filmjeit a kritikai zsűri (Verena von Stackelberg, Marko Kostić, Dean Kotiga) bírálja majd. A szabadkai Jadran színpadon 16.30 és 18.30 órakor vetített filmek között cseh, észt, román, magyar, szerb, orosz, litván, montenegrói és macedón alkotásokra bukkanhatunk.

Idén az új svéd filmek kerülnek a fókuszba az Új svéd film elnevezésű programrésznek köszönhetően. Az északi alkotásokat 16 órától láthatjuk a szabadkai Eurocinemában.

Magyar filmmel találkozhatunk az Európa ifjú szelleme elnevezésű programrészben is. Aki Simonyi Balázs Finálé című filmjét nézné meg, a palicsi Vigadóba látogasson ki vasárnap 21.30-kor. Ugyanezen a helyszínen tekinthető meg az ebben szelekcióban vetített többi film is. A Vigadó ad otthont az Underground Spirit programrész alkotásainak is: hétfőn 23 órától Joern Utkilen rövidfilmjeit vetítik.

A Lifka Sándor Art moziban vasárnaptól péntekig 16.30 órától dokumentumfilmeket láthatunk, és a fesztivál szervezői nem feledkeztek meg a gyerekekről sem. A kis filmkedvelők vasárnaptól csütörtökig térhetnek be 10 órakor az Eurocinemába gyermekfilmeket nézni.

Heten, mint a magyar filmek...

Hét alkotás lesz látható az idei, szombaton kezdődő palicsi 19. Európai Filmek Fesztiváljának Új magyar filmek elnevezésű programrészében. Filmvászonra kerül Bergendy Péter A vizsga, Till Attila Csicska, Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább, Hules Endre A halálba táncoltatott leány, Elek Judit Visszatérés, Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Szabó István Az Ajtó című filmje.

Szabó István filmje kétszer is szerepel a fesztiválon. Az Ajtó a Párhuzamok és ütközések elnevezésű programrészben is helyet kapott. Siflis Zoltán rendező, az Új magyar filmek programrész szelektora huszonnyolc filmből választotta ki ezt a hetet.

– Olyan filmeket láthatnak, amelyeket immár egy újabb generáció újabb lendülettel és friss szemléletmóddal készített. Minőségben is kiemelkedők, történetválasztás szempontjából sajátosan magyar és mégis általános sorshelyzeteket feltáró alkotások. Filmes, művészi reflexiók a jelen magyar társadalmi állapotokról, de nem politikai állásfoglalás azokról – mondta el Siflis.

A magyar filmeket Szabadkán az Eurocinemában, azaz a Szabadegyetem amfiteátrumában vetítik július 15-e és 19-e között 18 órai kezdettel. A belépés díjtalan.

Könyv a szabadkai képírókról

A palicsi filmfesztiválon bemutatják Siflis Zoltán Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvét július 17-én, kedden a 12 órakor kezdődő sajtótájékoztató után.

– Ismert, kevésbé ismert és eddig ismeretlen szabadkai születésű filmszerző, filmes alkotó jegyzéke ez, a mi szabadkai képíróinkról készült első írásos nyom, hogy ne merüljön feledésbe életük és a filmművészethez való hozzájárulásuk. Olyan érdekes személyiségek szerepelnek ebben a kis filmantológiában, akik bizonyítottak az általánosan értelmezett filmművészet terén, maradandó értéket nyújtottak szerzőként, alkotóként – gyakran máshol az országban vagy külföldön, kedvezőbb közegben érvényesülve – azt a néhány filmest kivéve, akik szülővárosukban kísérelték meg ugyanezt több-kevesebb sikerrel – mondta Siflis, akinek meggyőződése, hogy a szabadkai vonatkozású filmes alkotótevékenység, Lifka Sándortól, a kinematográfia első úttörőjétől kezdődően az őt később követőkig, mindeddig kevésbé vagy teljesen ismeretlen kulturológiai anyagot képeznek mind a szakma, mind a szélesebb közönség számára.

A filmes lexikon 41 szócikket tartalmaz, de a szerző szerint a névsor még nem tekinthető véglegesnek. Szándékosan maradtak ki ezúttal a színészek, a filmszínészek, akik nélkül nem tekinthetjük átfogónak és befejezettnek ezt a filmes arcképcsarnokot, tehát ezen összegző munkát folytatni kell – hangsúlyozta Siflis.

A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, egyedül csak a versenyfilmekre kell belépőjegyet váltani. 200 dinárért megnézhetjük mindkét, a 21 és a 23 órakor a palicsi Nyári színpadon kezdődő filmet is.