2024. augusztus 16., péntek

Nagy munka eredménye

15 fővel négy év után önálló németes osztály nyílik a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban

– Nagy eredménynek tartjuk, hogy bár a megengedett legkevesebb fővel, ami a kisebbségek esetében a tagozatnyitáshoz külön engedélykérés nélkül lehetséges, de sikerül idén olyan elsős osztályt nyitnunk, ahol a tanulók mindegyikének a német lesz a fő idegen nyelv. 15-en felvételiztek sikeresen a németes osztályba – osztotta meg örömét velünk Varga Anikó, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatónője, akitől már évek óta arról hallunk, hogy milyen nehéz olyan tanulókat találni, akik a németet választják fő idegen nyelvként. – Az utóbbi években megerősödött a német nyelvvel és egyáltalán a német kultúrtörténettel való foglalkozás a német intézmények, szervezetek és az önkormányzat részéről is.

Igen támogatott a német nyelv tanítása, vannak ösztöndíjlehetőségek, külföldre is eljuthatnak a diákok, éppen azért, mert a német szervezetek, intézmények igyekeznek mind több lehetőséget teremteni a tanulóknak. A német nyelv tanulása jobban is támogatott ilyen szempontból, mint az angol, hiszen mivel mindenki inkább angolt szeretne tanulni, egyszerűen nincs szükség arra, hogy az angol tanulását még jobban, kiemelten ösztönözzék. Mindezt elmondtuk a toborzó körutunk során is, amikor is mintegy 4000 kilométert tettünk meg az iskolákat járva. Persze szó sincs arról, hogy az angol tanulásáról lebeszéljük a tanulókat, hiszen ma már alapkövetelmény, hogy a mai fiatalok tudjanak angolul, de felhívjuk a figyelmüket arra, hogy ha eddig is németet tanultak fő nyelvként, akkor továbbra is a németet fő nyelvként tanulókként milyen lehetőségeik vannak – mondta az igazgató.

Ahogy hallottuk, a gimnázium tanulói nemrégen sikeres előadást tartottak német nyelven szüleiknek, az önkormányzat képviselői és a német intézmények képviselői számára. Ehhez a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház biztosította a helyszínt, az Erich Kästner szöveg alapján készült előadáshoz pedig németországi szakemberektől kaptak segítséget a diákok.