2024. augusztus 16., péntek

A jó könyvtáros maga is olvasó

Hicsik Dóra fiatal szabadkai könyvtárost Győrben az Év Fiatal Könyvtárosa különdíjjal jutalmazták

Hicsik Dóra Győrben vette át az Év Fiatal Könyvtárosa különdíjat

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete minden évben meghirdeti az Év fiatal Könyvtárosa díjat, 35 éven aluli könyvtárosokat jelölhet az anyaintézmény erre a díjra. Az idén a szabadkai Városi Könyvtár Hicsik Dórát is jelölte, aki elnyerte az Év Fiatal Könyvtárosa különdíjat. Ez a Kovács Máté Alapítvány által létrehozott különdíj.

Jelenleg a szkenneren dolgozik a digitalizációs osztályon

– Ez egy nagy szakmai előrelépés, hiszen megismertek, megismerték azt, amivel foglalkozom. Egy dolgozatot kellett írni a díj pályázatára. Arról írtam, amivel egyébként is foglalkozom. Anyanyelvemen lehetek igazán én címmel írtam dolgozatot, amelyben a szabadkai városi könyvtár magyar anyanyelvű olvasóinak helyzetéről és ezen helyzet javításáról van szó. Most már a digitalizációs osztályon dolgozom, de amíg a kölcsönzőosztályon voltam, addig folyamatosan körbevett ez a téma, csak le kellett írni, rendszerezni kellett a gondolatokat, hogy például kapnak-e a magyar olvasók megfelelő tájékoztatást az anyanyelvükön.

Győrben vetted át a díjat. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél?

– A Magyar Könyvtárosok Egyesülete minden évben máshol tartja a vándorgyűlését. Nagyon jó, ha határon túli könyvtáros is el tud ide jutni. Egyrészt megismerkedik a magyarországi könyvtárosokkal, de a többi határon túli régió helyzetéről is hallhat. Mi Győrben megtekintettük a város három könyvtárát, a megyei, a városi és az egyetemi könyvtárat is.

Milyen a jó könyvtáros?

– Szeretnie kell azt, amit csinál. Ennek érződnie is kell. És persze ismernie kell a könyveket, hogy tudjon olvasnivalót ajánlani. Amikor idekerültem, akkor meszelték a kölcsönzőosztályt. Le kellett szedni a polcokról a könyveket, dobozba tenni, így sikerült a könyveket megismernem külsőleg is. Ha valaki azt a kék könyvet keresi, amelynek szarvas van a fedőlapján, nekem tudnom kell, hogy melyik könyvről beszél.

Amíg a kölcsönzőosztályon találkoztam veled, mindig tudtál nekem könyveket ajánlani, legtöbbször olyat, amit már magad is olvastál. A jó könyvtáros ezek szerint szorgalmas, érdeklődő olvasó is.

– Általában egyszerre több könyv elő van készítve olvasásra, és felváltva olvasom hol az egyiket, hol a másikat. Mindenbe bele kell olvasni, mert így lehet könyvet ajánlani, hogy legalább a tartalomismertetőt elolvasom vagy beleolvasok a könyvbe, ha nem is olvasom el. Most olvastam egy skandináv krimit, és elkezdtem Móricz Erdély-trilógiáját, de szerintem e mellé még választok valami mást is, mert ez így magában túl erős – mondja nevetve Dóra.

Most milyen feladataid vannak a szabadkai Városi Könyvtárban?

– A zentai VMMI-től kaptuk kölcsön három évre ezt az értékes szkennert. Ezzel fogjuk megmenteni a magyar nyelvű helyismereti újságállományunkat. Az 1870-es évektől vannak magyar nyelvű folyóirataink, helyismereti lapjaink, ezeket fogjuk szkennelni és digitalizálni. Így a kutatók is egyszerűbben juthatnak majd információkhoz. Keresett, népszerű állományról van szó, ezért nagyon fontos, hogy megmentsük.