2024. augusztus 16., péntek

Ablakprojekt, Strand Art, Irodalmi karaván...

Művészet és műemlékvédelem II.

Szerdán este kezdődött és jövő péntekig tart a hatvanéves Zentai Művésztelep tiszteletére szervezett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Művészettörténeti Kutatócsoportjának II. művésztelepe Zentán. A rendezvény házigazdája a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a művésztelep művészeti vezetője Raffay Endre művészettörténész, a művésztelep vezető mesterei pedig Balla Ákos és Lázár Tibor festőművészek, valamint Szorcsik Kriszta színművész.

A gazdag és sokszínű programban előadások, múzeumlátogatás, városi séta, kirándulások, irodalmi est, könyvbemutató is helyet kapott.

Ma, pénteken 17 órakor dr. Papp Árpád előadása lesz hallható a VMMI oszlopcsarnokában A tér és a népi kultúra. A népi kultúra és a politika térhasználata címmel. Szombaton délelőtt piaci portrék készülnek, délután a tiszai strandra látogatnak a Strand Art elnevezésű programmal. Hétfőn az Falra mászunk nevű ablakprojektre kerül sor, kedden 16 és 17 óra között szervezik meg a művésztelepek találkozóját, 17 órakor műemléktáblákat avatnak különböző épületeken, 20 órakor pedig az Irodalmi karaván nevű rendezvénysorozat keretében a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat vajdasági felolvasókörútjának zentai állomására látogathatnak el az érdeklődők. Az est vendégei a folyóirat munkatársai, Láng Zsolt író, szerkesztő, Vida Gábor író, szerkesztő és Szabó Róbert Csaba író, a folyóirat főszerkesztő-helyettese. A házigazda Sinkovits Péter költő. Szerdán a művésztelep résztvevői közösen festenek majd a hatvanéves Zentai Művésztelep alkotóival, 18 órakor pedig bemutatják Pétër László Kërësztapám nadrágja című könyvét a zentai Városi Múzeumban. Csütörtökön 18 órától a Művészet és műemlékvédelem II., a PTE MK Zentai Művésztelepe, a hatvanéves Zentai Művésztelep és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Videoműhelyének kiállítása nyílik meg a zentai Városi Múzeumban. A kiállítást Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője nyitja meg. A hatvanéves Zentai Művésztelepről Ninkov Kovačev Olga művészettörténész beszél.

A művésztelepi program a zentai Nyári Ifjúsági Játékokon is kínál időtöltési lehetőséget: keddtől szombatig művészsátor várja az érdeklődőket.