2024. augusztus 16., péntek

Szabadkai boszorkányok Budapesten

Nagy sikert aratott a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Városmajorban bemutatott előadásaival

Eastwicki boszorkányok (Fotó: Kovács Attila)

Három előadással mutatkozott be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Budapesti Nyári Fesztivál programjában. A budai Városmajor közönsége a Szomorú vasárnapot, az Eastwicki boszorkányokat és az Indul a bakterházat láthatta. Az, hogy mennyire jó döntés volt éppen ezekkel a produkciókkal vendégszerepelni, mi sem bizonyítja jobban, mint az azonnal érkező pozitív visszajelzések.

– Megkeresett bennünket a Budapesti Nyári Fesztivál programszervezője, és arra kért, mutassunk be egy keresztmetszetet a munkánkból, ezért is vihettünk több előadást. A választásunk a Szomorú vasárnapra, az Eastwicki boszorkányokra és az Indul a bakterházra esett. Sosem történt még meg ez idáig ezekkel az előadásokkal, hogy egyszerre 500–600 néző nézte, az Indul a bakterházat pedig 700-an is látták. Először kicsit megijedtünk a hatalmas tértől, hiszen szabadtéri színpadról van szó, de itt prózai előadások is szoktak lenni, úgyhogy az ide járó nézők hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a színészeket például kihangosítják, mert akkora a tér. A közönség nagyon élvezte az előadásokat. Több reagálás érkezett már az első előadásunk után is a városmajori színpad honlapjára, de a színházunk honlapjára is kaptunk pozitív visszajelzéseket. Sőt, az egyik színésznőnket felkeresték az egyik közösségi oldalon, és direkt neki küldtek dicsérő üzenetet. Nagy nevetéseket és mély csendeket váltottak ki a nézőkből az előadások. Szerettek minket – adott hangot elégedettségének Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, akitől megtudtuk: a szabadkai Népszínház Magyar Társulata először szerepelt a budai Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Mivel a színészek szabadtéri színpadon, nagy térben játszottak, ha nem is nagyon, de a mozdulatokat valamennyire hangsúlyosabbá kellett tenniük. Erről a társulatvezető elmondta, hogy egy kicsit rá kell erősíteni ilyenkor a mozdulatokra, hiszen a néző messzebb van, de sosem szabad átlépni az egészséges határt. Mindez nem is jelentett gondot a színészek számára, hiszen az Indul az bakterházat már több mint százszor, a Szomorú vasárnapot több mint ötvenszer játszották már, köztük – a vendégszereplések során – különféle helyszíneken is. A térhez való alkalmazkodás tehát már automatikus.

A Népszínház Magyar Társulata hamarosan Szegeden szerepel, szintén szabadtéren, a Hyppolit, a lakáj című előadással.

– Hogy ez a két meghívás létrejött, a munkánk eredményének az elismerése. Bővül folyamatosan azoknak a színházaknak, városoknak a száma, ahova meghívnak bennünket. Sok új helyre eljutottunk, miközben a már meglévő kapcsolatainkat is ápoljuk – mondta Mezei.