2024. augusztus 16., péntek

A nyári akadémiák a pedagógusegyesületek sikertörténetei

XVI. SZABADKAI NYÁRI AKADÉMIA – Mintegy 200 résztvevő hallhat előadásokat öt napon át 36 előadótól a szabadkai képzésen

(Fotó: Molnár Edvárd)

A pedagógusok az idén is színültig megtöltötték a szabadkai városháza dísztermét, ahol tegnap megtartották az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete XVI. Szabadkai Nyári Akadémiájának ünnepélyes megnyitóját. Mintegy 36 hazai és magyarországi előadó tart – a programfüzetben látott címek alapján megelőlegezhetjük: – érdekes, értékes előadásokat 9 munkacsoportban a mintegy 200 résztvevőnek, akik Vajdaság legkülönbözőbb településeiről érkeztek, de a tavalyihoz képest az idén még nagyobb számban érkeztek erdélyi, szlovákiai résztvevők is.

De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke az idei megnyitóbeszédében is hangsúlyozta a jó iskola, jó tanárok, jó tanítók fontosságát és mindebben a nyári akadémia szerepét.

– Mi motiválja a diákokat? Milyen módszerekkel kell tanítani őket? Hogyan fedezzük fel a tehetségeket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a nyári akadémián, a pedagógusszakmát elősegítő képzésen – mondta el az elnök asszony, aki örömét fejezte ki, hogy szép számú pedagógus döntött ismét úgy, hogy a munka iránti elhivatottság jegyében a nyári szabadság idején iskolapadba ül.

Joó Horti Lívia, az Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke is megosztott néhány gondolatot az egybegyűltekkel. Együttgondolkodásra szólított fel a fogyatkozó gyereklétszám miatt, szólt a szerb nyelv oktatásának megreformálási szükségességéről, és felhívta a figyelmet a kompetencialapú fejlesztés fontosságára.

Etela Jerinkić, Szabadka város oktatási kérdésekkel megbízott tanácsosa azt kívánta, hogy az akadémián megszerzett tudást a pedagógusok mihamarabb eredményesen tudják kamatoztatni.

Király Annamária az Emberi Erőforrás Minisztériuma képviselőjeként elmondta, immár 20 éve támogatják a különböző szakmai szervezeteket, és öröm látni, hogy például a pedagógusegyesületek is bizonyítják: e szakmai szerveződésnek is megvan az értelme, eredménye, hiszen mindig igyekeznek a legaktuálisabb, legizgalmasabb kérdésekkel foglalkozni.

A magyarországi előadók között soproniakat is találunk, dr. Katona György, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja is szerepel köztük. Mint elmondta, igyekeznek képviselni magukat a határon túli magyarok képzésein, a magyar oktatást szolgálva ide is tudásuk legjavával érkeztek.

A zenés, énekes, táncos műsorral gazdagított megnyitóünnepségen jelen voltak a határon túli magyar pedagógusszövetségek képviselői is. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége képviseletében Halász Ferenc szólt az egybegyűltekhez, s mint elmondta, a nyári akadémiákat a pedagógusegyesületek sikertörténeteinek tartja, a legfontosabb feladatnak pedig a magyar oktatás szolgálatába állást.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmányának elnöke nosztalgikus hangot ütött meg. Elmondta, hogy tavaly járt először Szabadkán és a nyári akadémián, az itt szerzett ismeretek és a város megkapó bája mély nyomot hagyott benne.

– Így szövődnek a legerősebb hálók: közös élményekkel, beszélgetésekkel. A nyári akadémia is remek fóruma ennek.

Nagy Sándor, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségi tagja örömmel konstatálta, hogy ismerős arcokat is lát a teremben, ami azt jelenti, hogy magyarországi és kárpátaljai rendezvényeken is találkoztak már a kollégák.

– Gondjaink közösek, de ismernek-e a kárpátaljaiak minden módszert, hogy Kárpátalján még sokáig legyen magyar oktatás? Szükség van arra, hogy tapasztalatokat cseréljünk, közösen keressünk módszereket, ezért is kell egymáshoz is ellátogatnunk.

Az oktatásban fellelhető gondok (létszámcsökkenés, tankönyvkérdés, környezeti nyomás, anyagiak hiánya...) hasonlóságát említette Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma elnöke is. Meglátása szerint mindez csak az intenzitásban mutat eltérést, a különböző régiók különböző mértékben, de kénytelenek szembenézni ezekkel a problémákkal. Hangsúlyozta, olyan tudásra kell szert tenni, ami segíthet.

A XVI. Szabadkai Nyári Akadémiának az idén is az Ivan Sarić Műszaki Iskola ad otthont. Péntekig ezen iskola tantermeiben hallhatnak a résztvevők a tehetséggondozásról, a nevelési módszerekről és nevelési mítoszokról, a 21. századi pedagógusról, a hagyományos és digitális olvasásról, az iskolai egészségnevelésről, az evolúciós csapdákról és sok minden másról is.