2024. július 17., szerda

Nincs, aki vigyázzon a gyerekre

A Szabadkai Nagycsaládos Egyesület idővel családsegítő központtá szeretne válni

A hétvégén került sor először a családokkal és ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek nemzetközi találkozójára, amelynek célja a vajdasági és a régió civil szervezetinek megismertetése egymással, illetve a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltárása. A találkozón mintegy tizenöt hazai és külföldi szervezet képviselője vett részt.

Benák-Búcsú Emese, a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület alelnöke elmondta, májusban Budapesten egyik alapítója lettek a Kárpát-medencei családláncnak, melynek célja, hogy a határon túli régiókban dolgozó és a családdal foglalkozó civil szervezeteket felkutassa, és kapcsolatba lépjen velük.

– A vajdasági civil szervezetekre jellemző, hogy egymástól elszigetelve dolgoznak, ezért szerettük volna mozgósítani és összefogásra buzdítani őket, illetve szerettük volna, hogy a vajdasági szervezetek is tudomást szerezzenek erről a családláncról, és kapcsolatot teremtsenek a magyarországi szervezetekkel. A nemzetközi találkozó is ezt a célt szolgálta, és igen hasznos volt, hiszen nemcsak a kapcsolatteremtésre, hanem a tapasztalatcserére is alkalom nyílt, így hamarabb elindíthatunk egy-egy projektet, illetve a jövőben közösen indulhatunk különféle európai uniós pályázatokon is, s összefogva eredményesebbek lehetünk – mondta Benák-Búcsú Emese.

A Szabadkai Nagycsaládos Egyesület a Vajdaság Fejlesztési Hálóval is aláírt egy együttműködési szerződést, hiszen a család szemszögéből nézve a pályakezdő fiatalok foglalkoztatása és ittmaradása is nagyon fontos, és ilyen téren a Hálóval sikeresen együtt tudnak majd működni, s remélhetőleg a szülési szabadságról visszatérő nők helyzetén is tudnak majd javítani.

– Vajdaságban vannak jó szakemberek, vannak jó programok, de sok egyesület nem tart fenn napi kapcsolatot a családokkal, és így azoknak nincs kihez segítségért fordulni, vagy nem is tudnak róla, hogy létezik ilyen lehetőség. Egy hidat szeretnénk létrehozni az egyesületek között, és idővel családsegítő központtá válni, hogy a lakosságot összekössük más egyesületekkel és szakemberekkel. Például tréningeket tartanánk a családon belüli problémák, konfliktusok kezelésére, mentálhigiénés programjaink lennének, de fontosnak tartjuk, hogy a családok egymás között is kialakítsanak kapcsolatot, és segítsék egymást. Bárki csatlakozhat hozzánk, akár egy vagy kétgyermekes családok is, hiszen a kis családból lesz a nagycsalád, ha kellőképpen törődnek vele – emelte ki az egyesület alelnöke.

Az egyesület az idén szervezett már rajzpályázatot, sor került ruhaosztásra, s szeretnék mihamarabb megkezdeni a kisállatok adományozását, így például tyúkot, nyulat adnának szegény sorsú családoknak, hogy segítsenek rajtuk. Az idén még egy ruhaosztást és egy mesemondó pályázatot terveznek, az évet pedig egy bábjátékkal és cipősdoboz-akcióval zárnák. Amennyiben jóváhagyják magyarországi és erdélyi szervezetekkel való közös pályázataikat, egyéb programok is megvalósulhatnak, hiszen a működési költségeiket sem tudják teljes egészében lefedni, így nincs lehetőségük másra.

– A tapasztalat azt mutatja, a családok nem elsősorban a pénzhiányra hivatkoznak, amikor az iránt érdeklődünk, miért nem vállalnak több gyereket, hanem a segítség hiánya miatt, vagyis nincs kire hagyniuk a gyerekeket. Egy nagy családnak két másik felnőttet kell mozgósítania, hogy felügyelet alatt hagyják a gyerekeiket, mert ritka az a dada, aki három-négy gyerekre vigyázna egyszerre, így az anyuka nem tud kimozdulni otthonról, de maga az iskolarendszer is megnehezíti a mindennapokat, ahol havonta váltanak a gyerekek, és mellette még másik két gyerek életét is meg kell szervezni, illetve akár szakítani időt arra, hogy egy kicsit a felnőttek kimozduljanak, vagy az anyuka dolgozzon.

Éppen ezért igyekszünk az Otthon segítünk programot beindítani, ahol önkéntesek besegítenének kisgyermekes anyukáknak, áthidalva a kezdeti időszakot, ami igen stresszes lehet, amikor egy kisgyerek érkezik a családba, illetve tervezünk olyan tornát indítani, melyre az anyukák a gyermekeikkel érkezhetnek, s míg ők tornáznak, a csemetéikkel önkéntesek foglalkoznának. Ugyanakkor azt kell mondanom, egyre többen vállalnak harmadik gyereket, de persze a szegény sorsú családokban akár öt-hat gyermek is születik. A magyar közösség számára ők is nagyon fontosak, ezért velük külön szeretnénk foglalkozni, a gyerekeknek pedig pozitív példát mutatni, hogy ráébredjenek, ők is tehetnek valamit, hogy jobban éljenek, és hogy az aktív munka világa felé tereljük őket – tette még hozzá az egyesület alelnöke.