2024. augusztus 16., péntek

Eltörölnék az osztályismétlést

A javaslat szerint az európai országokban a bukott diákoknak csak egy nyári iskolára csökkenne a tanév megismétlése

(Fotó: Ótos András)

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet azt ajánlotta az európai országoknak, hogy töröljék el az osztályismétlést, mert drága és nem is hatásos, mert jelentősen a megismételt tanévben sem teljesítenek jobban. Az osztályismétlés helyett egyfajta nyári iskolát javasolnak, ahol a diákok pótolják az év során meg nem szerzett ismereteket a kérdéses tantárgyból, tantárgyakból. Így a tanulók nem egy egész tanévet, hanem csak egy nyarat veszítenének, ez pedig az állami költségvetésnek és a diáknak is jót tenne, akit a bukás csak megbélyegezne – vélik az osztályismétlést eltörölni szorgalmazók.

A javaslat Csehországban máris ellenállást váltott ki. Ott azt mondták, hogy a tanároknak már így is kevés eszköz van a kezükben, s vannak tanulók, akiket csakis úgy lehet tanulásra ösztönözni, hogy félnek a megbukástól.

Magyarországon 2010 szeptemberétől lehet újra megbuktatni az alsós tanulókat. Akkor ez nagy vitákat váltott ki az országban, ellentétes vélemények születtek. A bukás mellett érvelők szerint, ha a diák nem tanul meg valamit, akkor számára a bukás nem büntetés, hanem egy újabb esély, másrészt a kegyelemkettessel átjuttatott tanulók csak növelik a lemaradásukat, és a többiek oktatását is hátráltatják. Többen hangsúlyozták, hogy vannak tanulók, akiket csak a bukástól való félelemmel lehet motiválni. Az osztályismétlés ellen szólók viszont azzal érveltek, hogy a bukás megbélyegzi a gyereket, s egy-két tantárgy miatt nem kellene a többit is újra tanulnia, valamint, hogy a buktatás elsősorban a tanár csődjét jelentheti, amiért nem tudta megfelelően fejleszteni a diákot.

Szerbiában még nem gondolkodnak abban, hogy törvénnyel eltöröljék a buktatást. A most érvényben lévő törvényben sincs erről szó, és nem irányozzák elő a most elfogadásra kerülő általános iskolai oktatásról szóló törvényben sem.