2024. július 17., szerda

A giccs és a giccses

A 33. TAKT-on készült munkákból szeptember második felében láthatunk kiállítást a temerini Tájházban

Az idén negyvenre korlátozták a táborozók számát, ennyi az optimális létszám a Hevér-tanyán (Fotó: Utcai Dávid)

Szerda reggelre elcsendesedett újra a Szőreg melletti Hevér-tanya. Pici, a tanya gondnoka (becsületes nevén Csányi Imre) újra magára marad. Azért nem teljesen, mert a 33. alkalommal megszervezett temerini TAKT táborozói szolgáltak annyi eseménnyel, hogy az elraktározott élményekből vígan élhet a jövő nyárig.

A giccs témája különféle installációkra ihlette a résztvevőket

Jó tíz napig lakták be többé-kevésbé negyvenen a Jegricska-partján épült tanyát, úgy ahogy a párját ritkító létesítmény egykori gazdája, Hevér János egykor megálmodta. És dolgoztak, ismerkedtek, szórakoztak. Az alkotás gyönyöre sem maradt el, a nyomokat pedig őrzi a tanya, még akkor is, ha az alkotók már felszedték sátorfájukat, és visszatértek „hétköznapi” életükhöz.

– Az utóbbi évek legsikeresebbik táborozása volt az idei – állapította meg Utcai Dávid, a TAKT képzőművészeti szakosztályának vezetője, aki ötödik egymást követő évben vállalta a szervezőmunkát. Ezt a jó hangulattal, több közös munkával, az egyre zsugorodó szervezési hiányossággal magyarázza, s azzal, hogy valahogyan mindenki a jobbik formáját tudta megmutatni a tábor idején. Mindehhez talán az idei összejövetel témája is hozzájárult, ugyanis a téma a giccs volt. – Sok-sok ötlet meg is valósult mindabból, ami a levegőben röpködött. A kerti törpétől a rózsaszínbe öltöztetett gémeskútig széles palettán mozogtunk. Valami szellemeset szinte mindenki kihozott magából, akár a festészet, a grafika, a szobrászat vagy a fotó vonzotta a táborba – mondta a táborvezető –, hozzáfűzve, hogy a gölöncsérmunkát egyengető, elhunyt Matuska Ferenc hiányát még nem sikerült pótolni, a tábor tehát az effajta alkotási lehetőséggel szegényebb maradt.

A látványos munkák közül nem hagyható ki a Pécsről rendszeresen visszatérő Kis Endreés Gyuris Róbert szökőkútja, melynek terepe természetesen a Jegricska, azaz a Nagybara, ahogyan Temerinben hívják, de a rózsaszínre festett gémeskút sem, vagy a cukinak becézett golfpálya, melyen játszani ugyan nem lehet, de ragyognak rajta a műgyíkok, különféle virágok. Itt volt aztán a diszkólámpafényben úszó traktor, mely különösen esti órákban ritka látványt nyújtott a Szőreg alatti határban (nemcsak a fotósoknak), Elvis Presley portréja világűri háttérben... Gyuris Róbert szerint a képzőművészetnek mindig is jó táptalaja volt a giccs, inspirálhatja a művészt egy komolyabb műalkotás elkészítésére. Mint mondta, meg kell különböztetni a giccset a giccsestől, mert jelentős különbség van közöttük.

Esténként előadásokat, zenés programot szerveztek a művésztelep résztvevőinek. Sinkovics Ede festőművész, egykori kimagasló TAKT-tag kínai élményeiről számolt be, és szólt a Made in China projektumáról, Dudás Szabolcs fotóriporter bemutatta fotóit. Sirbik Attila, Takács Gábor a Symposion folyóiratot hozta a táborlakók közelébe, de szerveztek zenés estet, filmvetítést, fellépett a temerini Cameleon együttes, megemlékeztek Csernus László keramikusművészről, aki évekig részt vett a TAKT munkájában.

Az idei táborlakók több mint fele visszatérő táborozó volt, de természetesen új arcoknak is teret adtak. A tavalyi 52 fős tábori létszám ugyanis megmutatta, hogy a Hevér-tanya adottságaihoz viszonyítva az zavaró. Az idén portfólióval és programtervvel kellett jelentkezni, és ennek alapján bizonyos számú fiatal jelentkezését elfogadták, egy részüket elutasították. Így a táborozók: a TAKT-tagjai, a visszatérők és a KMV-nyertesek mellett ideális körülmények között, negyvenen dolgozhattak tíz napon át. Természetesen ott voltak a fiatalok is, zömmel középiskolások, akik új technikákkal ismerkedhettek meg, a tapasztaltabb kollégák utasításaival gyarapíthatták tudásukat.

– A TAKT egyik újabb kori „leleménye”, hogy nincs kinevezett csoportvezető, hanem mindenki teszi a dolgát, miközben természetesen megmutatkozik az, hogy a fiatalabb a tapasztaltabbhoz fordul kételyeivel – ismertette velünk Utcai Dávid, hozzáfűzve, hogy a dolog fordítva is működik. Azaz az idei tábor újítását épp a fiatal nemzedék hozta be. Varga Valentin videoklippel jelentkezett, de a résztvevőknek volt alkalma hanginstallációval is találkozni.

A táborban készült munkákból előreláthatólag szeptember második felében nyílik kiállítás a temerini Tájház udvarában már csaknem kész alkotóműhelyben.