2024. augusztus 16., péntek

„Jónak lenni könnyű, jóvá válni a nehéz”

XVI. SZABADKAI NYÁRI AKADÉMIA – Erkölcsi szintjüket mérték fel a pedagógusok

Bécsi Zsófia és Bertók Rózsa előadásukat tartják (Fotó: Molnár Edvárd)

Hogyan lehet jó tanárnak lenni a 21. századi elvárások között? Hogyan kell úgy alkalmazkodni a változásokhoz, a technikai fejlődéhez, hogy mindeközben emberek is maradjunk? Meddig terjed a tanár hatásköre? Tudja-e a tanár, hogy mi a kompetenciája? Hogyan példát mutatni? Hogyan és mit kell tanítani a mai világ diákjainak, akik virtuális életet élnek, akik személyesen nem ismert emberekhez kötődnek, és az érték számukra a mobiltelefon, az IPod, a laptop?

Ilyen és hasonló kérdésekről volt szó a Pécsi Tudományegyetemről érkezett dr. Bertók Rózsa és Bécsi Zsófia előadásán. Egy egész délelőttöt velük töltöttek a magyar nyelv és irodalom munkacsoport résztvevői, akik mindeközben pedig egy erkölcsi szintet vizsgáló tesztet is kitöltöttek, amelynek tíz feladata egy-egy szituációra való reagálást jelentette. Megtudhattuk, hogy mennyire vagyunk szituációérzékenyek, környezettudatosak, kreatívak, milyen a cselekvőképességünk, a döntésképességünk, hogyan kezeljük a magánélet és a közélet viszonyát, hogyan gondolkodunk önmagunkról, mennyire vagyunk egyenesek, igényesek, becsületesek, igazságosak, türelmesek, demokratikusak, erkölcsösek...

Önmagunk felmérése pedig mindenkor jó szolgálatot tehet, a pedagógus munkáját is segítheti, ha tisztában van a képességeivel, világlátásával, nézeteivel. A teszt kiértékelése alatt a többi között szó esett arról, hogy hogyan lehet jó példát mutatni a mai gyerekeknek, s mint hallhattuk, a következetesség és a harmonikusság, az önmagunkkal való jóban levés a kulcsszó: ha a diák következetesen jó példát lát a tanárától, aki harmonikus egyéniség, akkor nagy valószínűséggel követni fogja ezt a példát.

– Jónak lenni könnyű, jóvá válni a nehéz. A jóvá váláshoz kell a kitartás, az erő, a lelki felkészültség. A tanárnak lelkileg fel kell készülnie arra, hogy jó példát mutasson, és nem szabad szerepét vesztenie. Hallani olyanról, hogy a tanár azért megy el egy szórakozóhelyre, mert tudja, hogy ott összefuthat a tanítványaival, és oldott hangulatban tölthetnek el időt, ezért azt gondolja, hogy így majd a tanórákon is könnyebben boldogul a diákokkal. A tanár az tanár legyen, és ne haver, ne tyúkanyó, ne nagymama! – hallottuk az előadóktól.