2024. július 17., szerda

Kevesebb, mint eddig

Az oktatási minisztérium adatai szerint az utóbbi években 1585 tagozat szűnt meg az ország általános iskoláiban – Az iskoláknak jövő szerdáig kell értesíteniük a minisztériumot az osztályok

Szinte minden tanévkezdéskor azzal szembesülünk, hogy 1-1 százalékkal kevesebb a gyerek (Fotó: Ótos András)

Megközelítőleg ezer fővel csökkent az őszre első osztályba induló gyerekek száma Szerbiában, magyarán ennyivel kisebb a nemzedék a tavalyihoz képest. A létszámcsökkenés maga után vonja az osztályok egy részének megszüntetését is, ami a minisztériumból kiszűrődő hírek szerint elsősorban a kihelyezett tagozatokat érinti majd. Előreláthatólag sok kihelyezett tagozattal lesz kevesebb a 2012/13-as tanévben, mint egy évvel korábban Szerbia-szerte. A gyerekínség legjellemzőbb Vajdaság egyes részein, és Szerbia keleti felében. Az iskolák megkapták a minisztérium utasítását, hogyan szervezzék át a tagozatokat, mert nem kellene, hogy egy tanteremben kevesebb mint 15 tanuló üljön, de az sem lenne szabad, hogy 34-nél több kerüljön.

A 15 főnél kisebb tagozatok megnyitásához minisztériumi engedélyre van szükség. A minisztérium a nemzeti kisebbségek esetében, szintúgy a hegyi, kisebb települések esetében könnyebben hagyja jóvá a 15 főnél kisebb tagozatok megnyitását. Az iskolák jövő szerdáig, augusztus 15-éig kell, hogy értesítsék a minisztériumot az osztályok tervezett számáról, és csak ezután alakul ki a pontos kép a következő tanévben nyíló tagozatok számának alakulásáról.

Az biztos már most, hogy kevesebb lesz mint eddig, ami részben az alacsony népszaporulattal, részben az ésszerűsítési tendenciákkal indokolható. A helyzet drámaiságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly szeptemberben 3533 nyolcadik osztályt jegyeztek országszerte, viszont csak 2995 elsőst. Az oktatási minisztérium adatai szerint az utóbbi években 1585 tagozat szűnt meg az ország általános iskoláiban.

A vajdasági magyar tannyelvű iskoláztatásra sajnos ugyanezek a jellemzők. Pedig az általános iskolai oktatás szintjén még büszkélkedni is van mivel: a tavalyi tanévben huszonhét önkormányzat hetvenhat általános iskolájában 15 575 diák tanult magyar nyelven (akik közül 14 820 magyar nemzetiségű, a többiek: 496 romák, 149-en nem nyilatkoztak nemzetiségükről, 54 szerb, stb.), akiket 931 osztályban oktattak. Az osztályok átlaglétszáma 17 fő, egyel több, mint az előző tanévben. Kevésbé kedvező hír, hogy ez 235 diákkal (1,49 százalékos csökkenés), valamint 36 osztállyal kevesebb, mint egy tanévvel korábban. A magyar tagozatok fogyatkozásához mind jelentősebben hozzájárul az is, hogy további 3710 magyar ajkú diákot szerb nyelvű tagozatra iskoláztak be szülei, ami azt jelenti, hogy az elmúlt tanévben összesen 18 530 magyar nemzetiségű tanuló is lehetett volna a magyar nyelvű osztályokban. A tényleges fogyatkozásunkat mutatja, hogy ez a bizonyos 18 530 fős összlétszám is 2,05 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva, egyénekben kifejezve pedig 387 diákot jelent. Hány osztálynyi gyerek ez?

A diáklétszám csökkenése nemcsak a magyarokat érinti a Vajdaságban, hanem csaknem valamennyi nemzeti közösséget. A tartományi szerveknek az elmúlt tanévre vonatkozó adatai szerint az általános iskolákba összesen 1831-gyel (1,17 százalék), míg a középiskolákban 744-gyel (1 százalék) kevesebb tanuló jár. Ez nem tűnik soknak és meggyőző fogyatkozásnak, ám tudni kell, hogy hosszú évek során szinte minden tanévkezdéskor azzal szembesülünk, hogy egy-egy százalékkal kevesebb a gyerek.