2024. augusztus 16., péntek

Kis kérdés, hogy mit, nagy kérdés, hogy hogyan

XVI. SZABADKAI NYÁRI AKADÉMIA – Sikeresen lezajlott a szabadkai Észak-bácskai Magyar Pedagógus Egyesület idei nyári pedagógusképzése – Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetéseket is sze

Elmélyült munka a szabadkai pedagógus-továbbképzésen (Fotó:Molnár Edvárd)

Tömeges részvételű volt az idén is a nyári akadémia Szabadkán, mintegy 200 pedagógus töltött öt napot továbbképzéssel, hogy a 36 hazai és külföldi előadó valamennyi előadását hallgatva gazdagítsa tudását. De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke elmondta, főként a nevelés témakörére épültek az előadások, foglalkoztak a tehetséggondozás és a tehetségfelismerés kérdéseivel, a tanítás módszereivel, hiszen a gyakorlati tanácsok mindig hasznosak a gyorsan változó világunkban.

– Az előadók is kimondták, hogy valamit tennünk kell, mert a gyerekeket egyre nehezebb tanulásra motiválni. A tanulásra serkentéshez próbáltak tanácsokat, segítséget adni. Többször elhangzott, hogy kis kérdés, hogy mit tanítsunk, nagy kérdés, hogy hogyan adjunk elő egy olyan világban, amelyben a gyerekek többfelé figyelnek, de tulajdonképpen mindenfelé csak felületesen. Tehát a módszerek megváltozásáról is szó volt, és arról, hogy fontos a tanító, a tanár személyisége. A hét folyamán hozzánk eljutott visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy nagyon felkeltette a pedagógusok figyelmét a tehetségígéretek felfedezésének témája, az érzelmi intelligencia kérdései és mindenképpen a módszerek, ötletek egy-egy témakör feldolgozására – mondta De Negri Ibolya, aki már a következő nyári akadémiákra vonatkozó tervekről is beszélt: – Felvetődött, hogy szervezzünk az akadémián kerekasztal-beszélgetéseket is, amikor a különböző területen dolgozó pedagógusok véleményt cserélnének, megosztanák egymással tapasztalataikat.

Az egyesületnek egy év áll rendelkezésére a következő akadémia megszervezésére. Ez alatt az idő alatt eljárnak más pedagógus-egyesületek rendezvényeire, tanulmányutakat tesznek, így építve a kapcsolatokat és meghallgatva más akadémiákon az előadókat, invitálhatják őket a szabadkai pedagógusképzésen való előadásra is. Több külföldi pedagógusszövetséggel már szoros együttműködés alakult ki, a pénteki záróünnepségen pedig a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karral kötött együttműködési megállapodást, amelynek értelmében előadók érkeznek majd továbbra is a karról az akadémiára és egymás rendezvényeire is ellátogatnak.

A résztvevők között találtunk évek óta visszajárókat is, de új arcokat is felfedezhettünk. Az utóbbiak közé tartozik Janovics Mária fiatal tanárnő is, akinek nyara képzésekről, a nyári akadémiákról szólt. Ez a képzés az idén már a harmadik, amelyen részt vett.

– Először veszek részt ezen a nyári akadémián, de ezen a nyáron ez már a harmadik nyári egyetem, amelyre eljöttem. Úgy gondoltam, hogy ezt a nyarat ezeknek szentelem. Szerintem szükség van arra, hogy az ismereteinket bővítsük, nem szabad megállni a tanulásban ott, hogy befejezzük egyetemi tanulmányainkat. Fontos, hogy az eddig megszerzett ismereteinkre építsünk, fejlesszük magunkat, ismerkedjünk, tapasztalatokat cseréjünk a kollégákkal. Úgy érzem, hogy szükség van arra, hogy újabb és újabb külföldi és hazai előadókat hallgassak meg, és a hallottakat hasznosítani is tudjam a tanítás során. A magyar nyelv és irodalom csoportban vagyok, mert az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken tanultam. Az előadások nagyon tetszettek.