2024. augusztus 16., péntek

Pontról pontra a kultúra útján

Készül az észak-bácskai–kiskunhalasi kulturális útvonal – A megtekintésre érdemes pontok mellett kiállítás, konferencia is várja majd az érdeklődőket

A vége felé járnak azok a több hónapig tartó hazai és magyarországi kutatások, amelyek a történelmi, régészeti, néprajzi, művészeti, vallási területeket érintő virtuális útvonal kialakítását szorgalmazzák, most a kutatási eredmények írásba foglalása és egy nemzetközi konferencia megszervezése következik.

A szabadkai Városi Múzeum és a kiskunhalasi múzeum A puszta kincsei nevet viselő közös IPA-projektuma az észak-bácskai körzetet (Szabadka, Topolya és Kishegyes község) és a 9 település alkotta kiskunhalasi kistérséget érinti, azaz összesen 45 települést. Itt alakul ki az a kulturális útvonal, amely a kulturális értékeket kívánja bemutatni. Kiállítóhelyeket, emlékhelyeket, épített örökséget, természetvédelmi területeket, rendezvényeket, régi mesterségek működő műhelyeit, üzleteit kívánják bemutatni, és figyelmet szentelnek az itt élő nemzetiségek kultúrájának bemutatására is.

Raffai Judit néprajzkutató, a program szakmai koordinátora elmondta, a cél létrehozni egy olyan kulturális útvonalat, amely segít megismerni a saját környezetünket és a szomszédos területet. A szabadkai csapatot Ninkov K. Olga, Vukov Dulić Ljubica és Korhecz Papp Zsuzsanna (művészeti rész), Papp Árpád és Raffai Judit (néprajzi rész), Mirko Grlica (történelmi rész) alkotja.

– Olyan pontokat keresünk, amelyek majd a turizmus számára is hasznosíthatók. Például a népviseletekkel kapcsolatban hol vannak olyan kiállítóterek, ahol a népviseletek megtekinthetők, de kutatási terület az irodalmi emlékhelyek is. A turizmus ez alapján elkészíthet például majd egy turisztikai csomagot, amelybe majd ők ezen pontok mellé a szálláslehetőségek listáját és ehhez hasonlókat teszik, mert mi nem a turizmus és nem is a műemlékvédelem feladatát akarjuk ellátni, hanem csak megjelölni azokat a pontokat, amelyek ezen az útvonalon kulturálisan fontosak. A pályázat része lesz egy kiállítás, mindkét oldalon: egy időszaki, nagyobb és egy vándorkiállítás. Ehhez kapcsolódik egy katalógus. Továbbá elkészül egy turisztikai füzet, egy térképet tartalmazó prospektus és egy honlap is, amely a katalógustól, prospektustól valamivel részletesebben fogja ezeket a pontokat bemutatni. Valószínűleg szélesebb körben a honlap lesz leginkább hasznosítható. Mindezek előtt pedig egy nemzetközi konferencia lesz szeptember 24-én és 25-én. Ennek a szervezése is folyamatban van. A konferencia egyik apropója természetesen a kulturális pontok, a másik pedig a 100 éves szabadkai városháza. A kulturális utakról lesz szó, de a szecesszióra fókuszálva.

A pályázat tehát lehetőséget ad arra, hogy mindkét oldal kutasson, feltérképezzen, ezáltal jobban megismerjük az egymás, de ugyanakkor a magunk területét is, hisz azon pontok mellett, amelyre ez az útvonal majd felhívja a figyelmet, sokszor csak úgy elsétálunk.