2024. augusztus 16., péntek

Birkanéppé nevelődünk?

Félelmek, kételyek, vélemények az osztályismétlés eltörlésével kapcsolatban

Ahogyan arról már olvashattak lapunkban a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet azt ajánlotta az európai országoknak, hogy töröljék el az osztályismétlést, mert drága, nem is hatásos, és jelentősen a megismételt tanévben sem teljesítenek jobban a diákok. Szerbiában egyelőre még nem gondolkodnak abban, hogy törvénnyel eltöröljék a bukást. A most érvényben lévő törvényben sincs erről szó, és nem irányozzák elő a most elfogadásra kerülő általános iskolai oktatásról szóló törvényben sem, de a pedagógusok körében máris beszédtémává lett.

A téma kapcsán egy spontán kerekasztal-beszélgetés alakult ki például a szabadkai nyári akadémián is, ahol a pedagógusok egymással oszthatták meg gondolataikat, félelmeiket, meglátásaikat. A beszélgetésen részt vevők kivétel nélkül azt állították, az oktatásügynek, a tanároknak és a diákoknak is csak rosszat tehet az osztályismétlés eltörlése. Mint mondták, egyre inkább kivesznek az eszközök a tanárok kezéből: az órát zavaró diákokat már nem lehet kiküldeni a tanteremből, s attól tartanak, hogy az osztályismétlés eltörlésével a tanulásban már így sem motivált diákokkal még nehezebb lesz dolgozni. Hiszen vannak olyan tanulók, akik csak a bukástól való félelem miatt hajlandók tanulni. Nem beszélve arról, hogy a hiányos ismeretekkel a következő osztályba jutott diák nehezíti a tananyaggal való haladást a többi diák és a tanárok számára is. Vannak, akik úgy látják, az osztályismétlés eltörlése annak az irányelvnek a része, amely nem akar szakembereket, a világ dolgaiban jártas, érdeklődő embereket képezni, hiszen az elbutított, birkanéppé nevelt tömeg befolyásolható és jobban irányítható.

A pedagógusok véleménye után egy iskolapszichológus meglátásaira is kíváncsiak voltunk.

– Szerintem a szorongó, stresszesebb gyerekeknek tehet jót az osztályismétlés megszüntetése, ugyanis könnyebben tudnak teljesíteni, ha nem kell arra gondolniuk, hogy mi lesz, ha megbuknak. Viszont a viselkedészavaros, tanulásban nem motivált diákoknál az osztályismétlés lehetősége motivációként hat. Vannak diákok, akik csak azért tanulnak, hogy ne bukjanak meg. Félő, hogy őket nem lesz mivel motiválni. A diák legnagyobb motivációja a belső motiváció kellene hogy legyen, ám ez nincs meg mindenkinél, a diákoknál igen alacsony szinten van a belső motiváció, az új ismeretek iránti érdeklődésből fakadó kíváncsiság – mondta el nekünk Kovács Szilvia topolyai iskolapszichológus, akit arról is kérdeztünk, hogy látja, mit jelenthet az osztályismétlés megszüntetése a tanárok számára. – A tanítók, tanárok kezéből kihullik egy motivációs eszköz. A tanárok, nem hiszem, hogy díjaznák azt, hogy ne lehessen buktatni, mert nehéz haladni a tananyaggal, a további ismeretek átadásával, ha a diákok tudása nagyon hiányos. Ha nem lehet majd megbuktatni a diákokat, akkor ez az eddiginél sokkal nagyobb kihívást és munkát jelent a tanítók, tanárok számára, és az iskolapedagógusoknak, iskolapszichológusoknak is több munkája lehet, azokkal a viselkedészavaros diákokkal, akik eddig is jártak az iskola szakszolgálatához, valószínűleg nehezebb lesz foglalkozni, több munkát fog igényelni.