2024. július 17., szerda

Játék

Vasárnap hangjáték-bemutató az Újvidéki Rádióban

Móra Regina Játék című hangjátékának bemutatója lesz vasárnap 10.03 perckor az Újvidéki Rádióban. Ez lesz a magyar nyelvű drámai műsorok immár hatodik idei bemutatója. A Játék gyermekeknek készült hangjáték, és egészen friss, hiszen a rádió sokéves kihagyás után, az idén meghirdetett hangjáték-pályázatára íródott, és az első helyezést érdemelte ki. A gyermekek viselkedési problémáira rávilágító hangjáték szereplői: Elor Emina, Gombos Dániel, Banka Lívia, Giricz Attila , az Újvidéki Színház színművészei. Rendező Lakner Edit . Nem ez lesz az utolsó idei bemutató – állítja a rendező –, hiszen októberben várható a következő bemutató. Novemberben pedig az Újvidéki Rádió két magyar és két szerb hangjátékkal részt vesz a pozsonyi gyermekhangjáték-fesztiválon, a magyar nyelvűek Pogány Margit Farkas, Piroska és a többiek című ifjúsági hangjátéka, valamint Takarics Róbert Sanya és Joca a Horkomix nyomában című mesejátéka.

A vasárnapi bemutató kapcsán a pályázat nyertesét, Móra Reginát kérdeztük.

A pályázat adott okot, hogy a hangjáték-irodalomban kipróbálja magát, vagy egyébként is jártas ebben a műfajban?

– Kipróbáltam magamat prózában, lírában, drámában, vagyis verseket, novellákat írtam – értem is el kisebb sikereket is –, drámával is próbálkoztam, amely nekem a legnehezebb műfaj. A rádió pályázatát a Képes Ifjúságban láttam meg, egészen véletlenül, ugyanis középiskolában dolgozom, ahol sokan lapozgatják az újságot. Eszembe juttatta, milyen sikeresen dolgoztuk fel annak idején az általános iskolában a hangjáték-tananyagot, a gyerekekkel csoportos hangjátékot készítettünk, szinte akkor ismertem meg ezt a műfajt. Szívesen vették a gyerekek is, meg – bevallom – én is. A pályázat láttán tehát úgy gondoltam, megpróbálom. Sőt, azonnal beugrott a téma, hazajöttem, nekiültem, és megírtam.

Ez lenne tehát az első hangjátéka?

– Igen. Drámát írtam, de azzal nem értem el sikert. A hangjáték esetében azonban adott a médium is, úgyhogy igazán várom én is a végeredményt, hiszen még én sem hallottam a művem rádiós változatát.

Mire számíthatnak a hallgatók?

– Gyerekeknek szól a hangjáték, gyerekcsínyeket írtam bele, és mivel gyerekek, próbáltam beleilleszteni a jót és a gonoszt, akár a mesékben. Persze, kicsit enyhébb formában, nem annyira kiélezetten. Egy kisfiú és egy kislány a főhőse, akiknek a párbeszéde sok mindenre rámutat, konfliktusaikra, személyiségjegyükre, családi hátterükre...

Lehet folytatásról szó, jelentkezne egy újabb pályázatra is?

– Lehet, hogyne. A hangjátékírás érdekes, játékos. Érdekes azért, mert egészen másként kell írni, mint a többi műfajban. Állandóan szem előtt kell tartani, hogy mindaz, amit leírunk, a hang erejével és véges lehetőségeivel jut el a hallgatóhoz, nem látják, csak hallják a történetet. Épp ezért a játékosság is benne van. Egyébként nem is olyan nehéz ez, csak ritkán hallgatunk hangjátékokat, inkább elmegyünk színházba, a látványosság divatosabb.

A gyermekirodalomhoz való fordulásában tanítványai, gyermekei is szerepet játszottak?

– Nekem olyan valami kell az íráshoz, ami megragad. Ez az inger nem feltétlenül jön a gyerekeimtől vagy a tanítványaimtól.