2024. július 17., szerda

Minden nap, minden tekintetben

TÉVÉJEGYZET

„Az igazi forradalom az, hogy nem változtatjuk meg a világot” – ez volt az üzenete egy környezetvédelmi tévéreklámnak, amely – még ha banálisan is hangzott – némi igazságot rejtett magában. Lehet, hogy célszerűbb lett volna egy frappáns megfogalmazás – még akkor is, ha a világpolitika és a -gazdaság sem ettől, sem attól nem válhatott hajlíthatóbbá –, de így is megtette.

„Nincsenek nagy szavak, csak kis tettek” – hangzott egy másik, igen ismert szlogen, méghozzá a mobilgyártó Nokiától. A tisztább és biztonságosabb környezet megteremtése érdekében indított finn akció azt üzente, hogy azzal is sokat teszünk a természetért, ha leadjuk a régi készülékünket. Ennek persze látszólag csupán a gazdálkodáshoz vagy a természetvédelemhez volt köze, de a jó ideig unos-untalan ismételt reklámszöveg elültette agyunkban azt, amit szerzői kívántak. Nagyon sokan a magukévá tették a gondolatot, leadták a régi mobiljaikat, és kezdték kapiskálni: kis tettekkel is eredményre juthatunk. Azt hiszem, ez egy rendkívül motiváló gondolat volt, sőt mindig eszembe juttatta Emir Kusturica Dinójának (Slavko Štimac) az Emlékszel Dolly Bellre? című filmben elhangzott mottóját: „Én minden nap, minden tekintetben egyre többet fejlődöm” (vagyis eredetiben: „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”).

És aztán nemrég feltűntek azok a reklámok is, melyeket jó ideig nem értettünk: „Az ég kék”, „A fű zöld”. Az előbbin a háttérben kék felhő, az utóbbin előtérben zöld fű. Irritálta az embereket a banalitásig egyszerű reklám, melyet ennek ellenére sem értettek. Nagy sokára kiderült, hogy az RTL Klub a most induló második csatornáját reklámozza a zöld fűvel és a kék éggel. Azt is megtudtuk, hogy kizárólag kábelszolgáltatókon keresztül sugározzák majd a műsort, antennával nem lesz vételezhető. Aztán jött egy kis huzavona, majd megerősítették, csakugyan megkezdődött a visszaszámlálás, és október 1-jén indítják az egyelőre RTL II-nek keresztelt országos csatornát. Ezzel azonban a meglepetések sora megszakad. Mert mi mást adhatna az új csatorna, mint a saját gyártású műsorok mellett egyfajta válogatást a világ sorozatkínálatának „javából”. Tehát jön Christian Slater főszereplésével az Elfelejtve (The Forgotten), a Jerry Bruckheimer által jegyzett Életre-halálra (Chase) című krimi, A nagy svindli (White Collar), visszatér az Emmy- és Golden Globe-díjas Egy rém modern család. Láthatóak lesznek a már ismert műsorok is: a Legyen Ön is milliomos! Friderikusz Sándorral és a Heti Hetes. Kiderül majd, hogy Delhusa Gjon mennyire ért a nők nyelvén az I love Gjoni című párkereső realityben. A Szombat esti láz sem marad ki, a nagyszabású show műsor vadonatúj évaddal mutatkozik be az új csatornán…

Mindez szép, de minek ehhez új csatorna?