2024. július 17., szerda

Könyvek A-tól Zs-éig

Szécsi Noémi fiatal magyarországi írót, fordítót kérték fel a belgrádi 57. Nemzetközi Könyvvásár megnyitására

Két és fél hét múlva, október 21-én nyílik az 57. Nemzetközi Könyvvásár a Belgrádi Vásár csarnokaiban, amelyen egy héten át a könyvé lesz a főszerep. A rendezvény idei mottója A-tól Zs-éig („Od A do Š”), amivel a szervezők abbéli igyekezetükre utalnak, hogy minden egy helyen megtalálható, ami a könyvkiadás terén a tavalyi és az idei vásár között napvilágot látott. Nem kevesebb mint 478 kiállító jelezte részvételét, közöttük 60 külföldről érkezik: Nagy-Britanniából, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Spanyolországból, Japánból, Iránból, Angolából... A rendezvény idei, számunkra talán legfontosabb jegye mégis az, hogy a vásár díszvendége Magyarország lesz.

A könyvvásárt október 21-én 18 órakor nyitják meg. A hivatalos bejelentés szerint a megtisztelő feladatra Szécsi Noémi fiatal magyarországi írót, fordítót kérték fel, akinek tavaly jelent meg szerb nyelven nagy sikerű regénye, a Kommunista Monte Cristo (magyar nyelven 2006-ban adta közre, majd 2009-ben Brüsszelben az Európai Unió Irodalmi Díját érdemelte ki általa, amelyet az Európai Bizottság 2009–2011 között osztott ki az unió 34 országát képviselő 34 pályakezdő szerzőnek). A vásár egyébként már ezen a napon is 10 órától fogadja a közönséget, mint ahogyan a következő napokban egészen 28-áig.

A rendezvény jó alkalmat nyújt majd arra, hogy a szerb ajkú közönség újra találkozzon a magyar nyelvű irodalommal és könyvkiadással, mivel az elmúlt években a belgrádi könyvvásáron erre nemigen volt alkalma. Nikowitz Oszkár, Magyarország szerbiai nagykövete szerint ezúttal a magyar nyelvű irodalom és könyvkiadás gazdag, szerteágazó tevékenységét ismerheti meg a szerbiai közönség, sőt szerzőkkel, fordítókkal, kiadókkal és terjesztőkkel személyesen is találkozhat. A nagykövet a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta azt is, hogy a vásár minden napján különféle rendezvényekkel igyekeznek olvasóközelbe hozni a magyar irodalmat és kultúrát. Kreativitás – játékosság – újítás mottóval a magyar folklórt hozzák közönségközelbe, de naponta egy-egy játékfilm, vagy néhány rövidfilm bemutatásával a mai magyar filmművészetbe is betekintést engednek.

Magyarország a friss irodalmi jelenségeken túl alkalmat nyújt az írók, költők legfiatalabb nemzedékének a belgrádi bemutatkozásra. Közöttük lesz Polgár Judit kiváló sakkozó, aki két gyermektankönyvvel érkezik, de vele lesz tanítványa, Aleksandar Krstulović is, aki kilenc évesen Európa-bajnok. A tanítvány 20 táblán szimultán sakkot fog játszani az érdeklődőkkel. A vásár utolsó napján Magyarország képviselője átadja a nyitott könyvet Lengyelország képviselőjének, ami azt jelenti, hogy ez az ország lesz a következő, az 58. rendezvény díszvendége.

A könyvvásár szervezői jelezték, hogy a magyar kiállítók az 1-es csarnokban kapnak helyet, az 1a csarnokban viszont a kísérőrendezvényeket tartják. A vásáron egyébként 30-cal több kiállító lesz, mint tavaly, közöttük lesznek a tartományi kiadók közös standján a vajdasági magyar kiadók is.

A belépőjegy immár három éve változatlan, egyéneknek 250, csoportos látogatás esetén 150 dinár.