2024. július 17., szerda

Ötven százalék esély

TÉVÉJEGYZET

Hoek van Holland nevű holland város vezetőit igencsak felbosszantotta egy nem régi prognózis, amelyben a hilversumi központú KNMI meteorológiai szolgálat esőt és viharokat jósolt egész hétre csaknem az ország egész területére, ezzel szemben a szóban forgó időszakban igen kellemes, meleg idő uralkodott. A téves előrejelzés miatt sokan otthon maradtak, és ez jelentős anyagi kárt eredményezett, különösen az idegenforgalomban. Az elszenvedett kár miatt a város vezetése most bírságot követel a megtévesztő előrejelzést kiadó meteorológusokra. Nálunk ennél jóval nagyobb tévedésért sem jár büntetés, úgyhogy a holland példa csaknem megmosolyogtat. Tévedni valóban emberi dolog, de nem mindig bocsánatos.

Vannak ellenpéldák is, azaz kiváló meteorológusok, akik a médiának köszönhetően népszerűvé tették maguk mellett a tudományágat is. A magyar televíziózásban mintha korábban rájöttek volna a meteorológia népszerűségére, mert egész csokorra való, népszerű időjárásjelző személyiség nőtt ki a televízió égisze alatt: Aigner Szilárd, Németh Lajos, Onyutha Judit, Vissy Károly, Pártai Lucia, Pataki Zita, Reisz András... A szerbiai tévécsatornák mintha kicsit később jöttek volna rá, hogy meg kell adni a módját az időjárás-előrejelzésnek is, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, kiváló személyiségek nevelődtek ki a néző szeme láttára itt is, sőt a grafikai ábrázolás mind változatosabb, élvezetesebb, érthetőbb. Különösen kedvelem a SZRT 1 főműsoridőben sugárzott híradójának egyik időjárás promotőrjét, Biljana Vranešt, aki szinte minden porcikájával, kifejezően, energikusan beszél a várható időjárásról. Ha egy módja van, elmagyarázza azt is, miért éppen ilyen vagy olyan az időjárásunk alakulása. Nemcsak a magyarázatai teszik jelenséggé ezt a promotőrt, a többletet szerintem az a szakmai szeretet adja, mely „lesír” róla. Igen ritka jelenség, és kimondottan jó látni, ha valaki szereti azt, amit csinál.

Persze találkozni a képernyőn olyan széplánnyal/-fiúval is, aki a súgógépről ridegen olvas, de olyan csatorna is van, mely nem fordít nagyobb gondot az időjárásra, egy kis takarókép mellett alámondja a szöveget, és ennyi. Kissé sajnálom, hogy a Vajdasági Televízió magyar nyelvű híradói is idesorolhatóak.

Szóval, semmiképp sem lebecsülendő az időjárás. Hovatovább, valóságos története van. Magyarországon 1870-ben alakították meg a Magyar Királyi Meteorológiai és Földdelejességi Intézetet, de csak 1890-ben merték kiadni az első előrejelzést. Nem voltak butábbak, mint a mostaniak, de a tudományos háttér még nem állt rendelkezésükre. A Magyar Rádió a harmincas években már hallgatói igényre sugározta az előrejelzést, a sajtóban viszont 1880-tól jelent meg rendszeresen a bécsi meteorológusok prognózisa. Az 1960-as években szinte forradalmi újításnak számított a rádióban elhangzó időjárásjelzés. A Magyar Televízióban először csak felolvasták a bemondók ugyanezt, majd a 70-es évektől merült fel, hogy szakemberek adjanak tájékoztatást, személyesen. Az utóbbi időben az egyre növekvő grafikai meg-megújulásnak, igényességnek vagyunk a szemtanúi. Olyannyira, hogy néha azon kapom magam, nem is az előrejelzésre, hanem a megjelenítésre figyelek. Az igazat megvallva, nem is olyan nagy baj ez, hisz az előrejelzés vagy beválik, vagy sem. Ötven százalék esélye van.