2024. július 16., kedd

Zenei anyanyelvünk ápolása

VAJDASÁGI MAGYAR KÓRUSOK XIII. TALÁLKOZÓJA
(Fotó: Molnár Edvárd)A XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat keretében a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban rendezték meg tegnap a Vajdasági Magyar Kórusok XIII. Találkozóját. A közösen elénekelt Himnusz után a jelenlevők Illyés Gyula Bevezetés egy Kodály-hangversenyhez című versét hallhatták Mészáros Gábor tolmácsolásában, ugyanis a találkozót idén Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója jegyében szervezték meg.

Köszöntőjében msgr. mgr. Koncz István, a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom plébánosa, püspökségi irodaigazgató a vándor jellegű rendezvény hídépítési küldetését hangsúlyozta közösségünkön belül. Mint mondta, a zene nemesíti és istenhez emeli a lelkeket, és Kodályt idézve emlékeztetett rá, hogy „a zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható”.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke megnyitó beszédében a kórustalálkozó meghittségére és bensőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy nagyon fontos zenei anyanyelvünk ápolása, s ilyen tekintetben megtartó erő ez a kórusmozgalom.

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvényen idén rekordszámú, tizenegy kórus képviseltette magát. Fellépett a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Parlando női kara (vezényelt: Tolnay Ilona), a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla vegyes kara, valamint kamarakórusa (v. Vendel Gyöngyi), a hajdújárási Keresztény Adventista Egyház Advent kórusa (v. Varga Brigitta), az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ vegyes kórusa (v. Mándity Tamara), az adai Musica Humana Kamarakórus (v. Birkás János), a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus (v. Konrád Emma), a csantavéri Musica Viva kamarakórus (v. Gubena Éva), az újvidéki Ferences Rendház Kapisztrán ferences ifjúsági kórusa (v. Beszédes Margit), a magyarkanizsai Cantilena kamarakórus (v. Losoncz Piroska) és a temerini Juventus énekkar (v. Csernyák Zsuzsanna).

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közös szervezésében megtartott találkozó Kodály Zoltán a résztvevő kórusok közös előadásában elhangzott Nagyszalontai köszöntőjévelzárult.

A rendezvényen jelen volt Rab Márton, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja és Radoslav Petković tartományi művelődési titkárhelyettes. A műsort Sutus Áron, a VMMSZ munkatársa vezette.