2024. július 17., szerda

Felesleges az árral szemben úszni

Magyarország a díszvendége a vasárnap este nyílt 57. Nemzetközi Könyvvásárnak Belgrádban – Csütörtökön bemutatják a Gion-fordításkötetet

(Fotó: Ótos András)

Szécsi Noémi
és Radmila Lazić írónők megnyitóbeszédével vasárnap este megnyílt az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár. Nem kell harcolnunk a multikulturalizmus ellen, felesleges az árral szemben úszni. El kell fogadni, hogy identitásunkra hatással vannak más nyelvek, kultúrák is.

A szerb írók különösen szerencsések, mert környezetükben sok más kultúra, közöttük a magyar él – mondta többek között Szécsi Noémi fiatal magyarországi író, üdvözölve a vásár közönségét. Gondolataihoz társult Radmila Lazić ugyancsak fiatal szerb írónő, aki hivatalosan is megnyitotta a vásárt.

A közönség előtt már délelőtt kinyílt a vásár ajtaja, és mint az várható volt, már a nulladik napon helyenként kígyózó sorok alakultak ki egy-egy stand körül. A kezdet tehát ígéretes, ami már csak azért is fontos, mert az egyik legnagyobb szerbiai kultúrrendezvény idei díszvendége Magyarország. A négy hatalmas csarnokra kiterjedő vásáron a magyar pavilon 190 négyzetméterével impozáns és központi helyen áll. A jelenlétet Magyarország nemcsak irodalmi bemutatkozásra használja, hanem igyekszik a kultúra más területeit is a belgrádi közönség közelébe hozni. A hagyományok mellett a kreativitásra és a játékosságra való törekvés jellemzi a magyar standot, amit igyekeztek újszerűen, az innováció meglepetésével „felépíteni”.

A következő napokban a hagyományos könyves rendezvényeken túl táncházat, filmvetítéseket, táncbemutatót, oktató-nevelő célzatú játékokat szerveznek, továbbá megemlékeznek a 100 éve született Örkény Istvánról, látható lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállítása, amely a Tóték híres dobozolós jelenetére utalva kartondobozok labirintusába kalauzolja látogatóit. Jövő szombaton 16 órakor a budiszavai származású Góbi Rita tánctársulata Örkény egyperceseire komponált táncdarabot ad elő.

Fiatal írók és költők mutatkoznak be a Balkán Program című beszélgetéssorozat keretében, a rendezvényen Kollár Árpád, Orcsik Roland, Falvai Mátyás és Szöllősy Balázs Marko Čudićtyal beszélget arról, miként tudnak fiatal alkotók bekerülni a nemzetközi irodalom áramába. A könyvvásár lesz a színhelye a Gion Nándor Emlékház és a szenttamási önkormányzat közös pályázatának első eredményeként megszületett Gion-fordításkötetnek (szerb nyelvű) is, a kötetet a belgrádi magyar nagykövetség meghívására csütörtökön, október 25-én 17órakor mutatják be.
Önálló programban mutatkozik be Beszédes István vajdasági magyar író és alkotóközössége, október 23-án pedig Hamvas Béla művei kerülnek terítékre; Sava Babić Hamvas Béla szerb fordítója beszél majd az író műveiről. A fesztivál vendége lesz Polgár Judit világbajnok sakkozó is, aki önéletrajzi kötetét is népszerűsíti. A vásáron október 23-án Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes, és Bratislav Petković szerbiai művelődésügyi miniszter is meglátogatja a magyar pavilont.
A könyvvásár október 28-án, jövő vasárnap zárul. Addig mintegy 800 kiállító, közöttük 60 külföldi kiadványai között válogathatunk.