2024. július 17., szerda

A páva újra felszállott

TÉVÉJEGYZET

Kissé bajban vagyok, mert az elmúlt héten alig jutott időm tévézésre. Így inkább arról szólok, ami előttünk áll, ami igazán örömteljes: négy vajdasági műsorszám is bejutott a Duna TV és a Hagyományok Háza által közösen meghirdetett Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedő elődöntőjébe. Négy novemberi szombaton szurkolhatunk hát a vajdaságiaknak, ugyanis minden elődöntőben lesz egy-egy vajdasági föllépő is, így november 3-án a szabadkai Népkör Róna Táncegyüttese, egy héttel később a bácskertesi/kupuszinai Csizmadia Anna énekes szólista, november 17-én az óbecsei Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó táncospár, valamint november 24-én az ugyancsak óbecsei Fokos Zenekar. Rajtuk kívül, azaz összesen 12 néptáncegyüttes, 12 zenekar vagy énekegyüttes, 12 énekes vagy hangszeres szólista, valamint 12 táncos szólista vagy táncospár mutatkozik be a műsorban. A sorozat 120 percesre bővül szombatonként, és a versenyzők fele, pontosabban 24 produkció juthat tovább a decemberi középdöntőkbe. Biztosított tehát a tartalmas szombat esti szórakozás egészen az év végéig, még azoknak is, akik nem kifejezetten rajongnak a folklórért.

Abban biztos vagyok, hogy alaposan készül a Duna tévéház.

Az idősebbek emlékeznek, a fiatalabbakat inkább emlékeztetném, hogy a magyar televíziózás történetének talán legszebb és legsikeresebb fejezete kezdődött akkor, amikor a hatvanas években először rendezték meg a Ki mit tud? vetélkedőt. E műsor révén a televízió mozgósító, felfedező és – a szó legnemesebb értelmében – közművelő funkciója jutott vezető szerephez, úgy, hogy a szórakoztatásról sem kellett lemondania. Sőt. Aligha véletlen, hogy ez a vetélkedő győzteseit a tehetségükhöz méltó pályára segítette, akik aztán a magyar kultúra gazdagítóivá váltak, persze a maguk műfajában: Kincses Veronika, Kern András, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Budai Ilona, Gálvölgyi János, Schiff András és mások. Folytathatnánk a sort akár a zsűritagokkal is, hisz az effajta műsorokban tőlük is tanulni lehet. Közérthetően mondják el, mitől jó a produkció, vagy mi a kevésbé sikeres, esetleg téves és elhibázott, miközben szinte észrevétlenül bevezetnek a „szakma” rejtelmeibe is. Valakik azt mondják, kisebb tanfolyam ez, ami már csak azért is felbecsülhetetlen értékű, mert rendkívül széles körökhöz szól. A tévé olyan nézői rétegekhez is „szórakoztatva” eljuttatja az „üzenetet”, melyek korábban soha bele nem láttak, bele nem kóstoltak az effajta, csodálatos világba.

A Ki mit tud? megalapozta a további tehetségkutató műsorok színvonalát, megelőlegezte népszerűségüket is magyar nyelvterületen. Reméljük a Fölszállott a páva 2012-es kiadása sem fog csalódást okozni, nem bulvárosodik el a kereskedelmi csatornák hasonló műsorainak népszerűségére való tekintettel. A köztévéből persze azt ígérik, novembertől a produkciókra összpontosítanak, sőt a határon túli magyar televízióknak díjmentesen átadják a műsor ismétlési jogát. Úgy legyen!