2024. július 17., szerda

Levelező taggá választották Bányai Jánost

SZERB TUDOMÁNYOS ÉS MŰVÉSZETI AKADÉMIA

Csütörtöki választási közgyűlésén levelező tagjává választotta a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SZTMA, szerb rövidítése: SANU) dr. Bányai János írót, irodalomtörténészt, kritikust, egyetemi tanárt. Az újvidéki Magyar Tanszék nyugalmazott tanára mellett további 12 személy nyerte el az akadémia tagjainak bizalmát, akik szavazatukkal, támogatásukkal összesen 13 új levelező tagot választottak meg. Dr. Bányai Jánost meggyőző fölénnyel választotta soraiba az akadémia, hiszen 78 szavazatot kapott, miközben a küszöb 66 volt. Dr. Várady Tibor akadémikus – aki jelen volt a tegnapi ülésen – tájékoztatott bennünket arról, hogy még egy vajdasági magyar volt a jelöltek között, dr. Bálint Béla orvosprofesszor, ő azonban nem tudta megszerezni a szükséges számú szavazatot. Dr. Bányai a Nyelv- és irodalomtudomány osztály levelező tagjává vált.

– Éles és nagy volt a verseny, hiszen a levelező tagságra 50-60 között volt a jelöltek száma – tudtuk meg dr. Várady Tibortól, aki a szavazati bizottságban volt. – Nemcsak megérdemelt, hanem örvendetes eredménynek tartom, hogy négy jelölt közül a két megválasztott egyike Bányai tanár úr a Nyelv és irodalomtudomány osztályban. Örvendetes azért is, mert Bori és Szeli tanár úr hiányában nagyon megfogyatkozott a magyar tagok száma az akadémiában. Egyébként az akadémia tagjai is nagy számban megjelentek az ülésen, voltak olyanok, akik tolószékben jöttek el.

Az SZTMA az év elején nyitotta meg ajtaját az új tagok előtt, amit a sajtó akkor úgy harangozott be, mint az utóbbi két évtized egyik legfontosabb választását, hiszen az akadémia talán soha ennyire kis tagsággal nem rendelkezett. Legkisebb egyébként épp a társadalmi tudományok osztálya, melynek mindössze négy rendes és levelező tagja van, közöttük dr. Várady Tibor.

A jelölést március végéig bonyolították le, a titkos szavazást pedig tegnap ejtették meg. A 13 új levelező tag közül dr. Bányai János az egyetlen vajdasági.

Választást egyébként minden harmadik évben szervez az intézmény. Levelező taggá megválaszthatják azt a tudóst vagy művészt, aki szerb állampolgár, és tevékenységével kiérdemelte a figyelmet és megbecsülést. A rendes tagokat a levelező tagok közül választják meg, tegnap körülbelül 20-an kapták meg a bizalmat az akadémia tagjaitól.

BÁNYAI János az irodalomtudományok doktora (1974). Szakmai érdeklődése: irodalomelmélet, esztétikatörténet, irodalomtudomány, XX. századi magyar irodalom. Pályája: 1964 és 1984 között a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken tanársegéd, 1974-től egyetemi docens és az irodalomtudomány doktora, 1982-től rendkívüli, 1990-től rendes egyetemi tanár, 1992-től a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője. 1996 és 2000 között a Zombori Tanítóképző Kar, 1998-tól a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának, 2000-től a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Tanszékének vendégtanára. 1983 és 1987 között a Forum Kk. igazgató-főszerkesztője, 1987 és 1991 között a kiadóház vezérigazgatója.

A Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia tiszteletbeli tagja (1998-), a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke (2002-). Díjai: Kritikusok Díja (1972), Szenteleky Kornél Irodalmi Díj (1995), Híd Díj (1995, 1998, 2000), Komlós Aladár-díj (1998), Az Év Könyve Díj (1999), József Attila-díj (2001). Önálló könyvei mellett számos gyűjteményes kötet társszerzője, illetve tanulmányok és cikkek szerzője.