2024. július 17., szerda

Minek még egy?!

TÉVÉJEGYZET

Több hónapon át tartó munka és fáradtság előzte meg a Kapuvári Hírhatár Online indítását. Ebben semmi szokatlan nincs, sőt így természetes. Hogy mégis felfigyeltem a honlap születési körülményeire úgy május táján, az annak köszönhető, hogy a regisztrálás pillanatában kiderült, a lapcsoport védjegyét valaki már birtokolja. A hideg zuhany csak ezután következett, mert nem véletlen egybeesésről, hanem rideg számításról volt szó. A már működő helyi hírportál üzemeltetője védte le a kapuvari-hirhatar.hu domain nevet, saját érdekeit, saját hírportálját, piacát védve, ily módon elrabolva az „életteret” a konkurenciától. Mint mondta, elegendő az ő hírportálja, minek még egy? ! Talán el is feledkeztem volna már a beszédes esetről, ha egy hasonló, annál mégis sokkal alantasabb „eset” nem játszódik le előttünk. A szemünk láttára váltott át ugyanis egyik napról a másikra az Avala TV Pink 2-re. A váltás „csak úgy”, váratlanul megtörtént.

November 4-én reggel 8 órakor az Avala TV helyén megjelent az új csatorna, egy nagy rózsaszín 2-es, méghozzá az egész ország területén, mert az SBB kábelszolgáltató azonnal beszúrta arra helyre, ahol addig az Avalát sugározta. Tiltakozhattak az újságíró-szervezetek, hiába mutattak rá a domináns helyzettel való visszaélésre, az esélyegyenlőség durva megsértésére, az SBB részrehajló és öncélú viszonyulására, a Köztársasági Műsorszórási Tanács elutasította a vádakat, egészen egyszerűen azzal, hogy a Pink 2 nem azon a frekvencián sugároz, mint az Avala. Az SBB meg ugyan kinek tartozik magyarázattal?

Egy biztos, hülyítenek bennünket. Sőt, még valami holtbiztos: Željko Mitrović, az egykori JEB-es szépfiú megtalálta a további gazdagodása újabb módját. Mint az Avala Televízió 4,95 százalékának tulajdonosa az egyik leghangosabb volt abban, hogy nincs pénz a sztrájkoló munkások több hónapos bérének kifizetésére, mert a hideg vízre valót sem keresték meg a munkájukkal. A több hónapos sztrájk, huzavona, agónia vége az lett, aminek november 4-én szemtanúi lehettünk, Avala nincs, Pink 2 van.

A közvélemény a múlt héten még azon spekulált, hogy kinek jut az Avala helye, mivel a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség is megtette a magáét, és elvette tőle a sugárzási engedélyt a kifizetetlen járulékokra hivatkozva, és a programkoncepciótól való meredek eltájolódás miatt. És akkor ki más, mint épp az egyik adós lépett elő, elővette az adut, és beugrott a megüresedett helyre. Ezzel két legyet üt agyon egy csapásra: új csatornával gazdagítja birtokát, az Avala körüli gondokat pedig túlnyomórészt lesöpörte az asztalról.

A csoda azonban három napig tart. Van épp elég botrány, a kutya sem foglalkozik a nyilvánvaló visszaélés-sorozattal. Sőt, a belgrádi sajtó immár nyerő kombinációról beszél. Minthogy olyan ígéretes programsémát jelentett be a tulaj, ami nem lehet vesztes: tájékoztató műsorok, hazai sorozatok, külföldi sorozatok és filmek, szórakoztató-zenés műsorok, zenei és sportesemények közvetítése, és külön újdonságként gyermekműsorok a délelőtti órákban. Ebben a „nyerő” kombinációban tehát benne van minden, ami már bevált, és minden, amire a Pink első csatornája eddig is törekedett, de nem tudott megvalósítani. Más szóval, minden, ami a programkoncepcióban lapul, ami a műsorszórási ügynökség és a közönség felé szépen hangzik. Hogy aztán mi lesz belőle? Meglátja az, aki nézi.