2024. július 17., szerda

Magyarok a török idők alatt

Tizenhetedszer rendezték meg a nemzetközi jellegű honismereti versenyt

Szombaton került sor az Észak-bácskai Magyar Pedagógus Egyesülete által szervezett XVII. Kárpát-medencei honismereti versenyre, melynek a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola adott otthont immár negyedik alkalommal. A verseny témája az idén a török idők alatti magyarországi várostromokhoz kapcsolódott, és a vajdasági általános és középiskolások mellett Magyarországról, Romániából és Felvidékről is érkeztek tanulók, hogy összemérjék tudásukat, bemutassák posztereiket, elmondják várvédő esküjüket, rövid jelenettel idézzék vissza a törökök elleni harcot és értékes pontokat gyűjtsenek a villámkérdésekre válaszolva.

De Negri Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, összesen huszonnyolc csapat érkezett Szabadkára, mégpedig Doroszló, Kupuszina, Kisorosz, Csantavér, Ada, Törökfalu, Kispiac, Bácskossuthfalva, Bajsa, Topolya, Magyarkanizsa, Zenta, Temerin, Tornyos, Szeged, Arad és Érsekújvár tanulói, a csapatokkal pedig harminckét történelemtanár is érkezett, így a versenynek egyben egyfajta szakmai találkozó jellege is volt.

A versenyt Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke nyitotta meg, aki példaértékűnek nevezte az eseményt, mely a történelmet élményszerűvé teszi, és a gyerekekhez közelebb hozza a múltat, a történeteket, ahol nem csak nevek és évszámok hangzanak el, hanem meg is élik a korszakokat.