2024. augusztus 16., péntek

Pótórákat kellene tartani, de mikor?

Az iskolákban kötelezik a tanárokat a heti egy pótóra megtartására, de a legtöbb esetben még sincs elég pótóra

Azon tanároknak, akik heti 20 órával dolgoznak, évi 37 pótórát kell tartaniuk. Vagyis kellene, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb iskolában ez nem így történik. Ahogyan Češljar Kiš Otilija középiskolai szaktanár elmondta, a tanár méri fel, hogy szükség van-e pótórára, melyik osztályból kinek van rá szüksége, melyik anyagrésszel kapcsolatban nem elég a tanóra, hanem pótoktatásra is szükség van. Így esetenként ő több pótórát is tart, máskor pedig van olyan időszak, amikor nincs szükség rá. Pótórát akkor tartanak és annak, amikor és akinek szükséges. A diákok maguk is és a szülők is érezhetik a pótóra szükségességét, ekkor legtöbbször az osztályfőnöknek szólnak, aki értesíti erről a tanárt.

– Ha a diák fellebbez az év végi osztályzata miatt, és kiderül, hogy a tanár egyáltalán nem tartott pótórát, holott a diák esetében szükséges lett volna, akkor a diák fellebbezését elfogadják. Én szaktantárgyakat tanítok, és az a jó, hogy az elméleti órák mellett gyakorlati órák is vannak, ahol gyakorlatban alkalmazzuk azt, amit a tanulók az elméleti órákon hallanak, így könnyebben megértik a tananyagot. A gyakorlati órákon oldottabb is a hangulat, a diákok bátrabban kérdeznek, jelzik, ha nem értenek valamit – mondja a tanárnő, akinek nemcsak legalább 37 pótórát kell tartania, hanem az előirányzottak szerint 37 szakcsoportos foglalkozást is, emellett emelt szintű órákat (ami nem egyenlő a pótórával), versenyre való felkészítő órákat is. Mint mondja, az iskolájukban mintegy 130 tanár van, fizikailag kivitelezhetetlen lenne, ha mindegyik tanár hetente tartana pótórákat. Másrészt az is kérdés, hogy mikor is lehet pótórákat tartani, amikor a diákoknak átlagosan napi hét órájuk van, szakcsoportos foglalkozásokon vesznek részt, versenyekre készülnek, sokan az iskola mellett egyéb foglalkozásokra is járnak. Bár az igaz, hogy a pótóra áll mindenekelőtt, fontosabb a szakcsoportos foglalkozásoknál, s amikor a pótórára szükség mutatkozik, a tanárnak kötelessége időt és helyet találnia hozzá.

– Úgy érzem, hogy vannak olyan tantárgyak, amelyek általában nehezebbek, pl. matematika, fizika, magyar nyelv, szerb nyelv, és amennyiben ezek a tantárgyak sűrűbben is szerepelnek az órarendben, egyes tanulók nehezebben tudják követni, megérteni a tananyagot, ezért ezekből több pótórára lenne szükség, mint amennyit a tanárok megtartanak. Az én gyerekem iskolájában azt látom, hogy a tanárok nem tartanak annyi pótórát, mint amennyit kellene. Például ha egy osztály tanulóinak egynegyede egyesre áll, és láthatóan legalább az osztály fele nem érti a matekot, akkor ott egyértelmű, hogy pótórákat is kellene tartani, de ez mégsem történik meg. Ugyanakkor arra sem tudom a választ, hogy mikor is lehetne pótórát tartani, amikor tudjuk, hogy a gyerekeknek sok órája van, választott tantárgyakat is tanulnak, és egyéb aktivitásokon is részt kell venniük. Nagyon leterheltek, de a különböző szakcsoportok megszervezésének nem kellene a pótoktatás kárára mennie, ahol lehetőség lenne kiegészíteni a tanulók a hiányos ismerteit. A szülőértekezleteken már többször elhangzott, hogy tartsanak a tanárok pótórákat, de ez mégsem történt meg – mondta el véleményét nekünk egy általános iskolás diák szülője.