2024. augusztus 16., péntek

Péntektől Desiré fesztivál

Már csak néhány előadásra van szabad jegy a pénteken kezdődő szabadkai Desiré Central Station Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Befejeződtek az előkészületek és az előirányzott tervek szerint haladva kezdődik el pénteken 19.30 órakor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station Nemzetközi Színházi Fesztiválja. A Jadran színpadon ekkor lesz látható az első előadás, a belgrádi Atelje 212 Színház Oliver Frljić rendezte Zoran Đinđić című előadás. Erre már elkeltek a jegyek, ahogyan az előadások több mint felére is, amely hűen tükrözi, mekkora érdeklődés van e fesztivál iránt. A 16 produkció közül már csak 5 előadásra van még néhány szabad jegy: a Pass It On (Dragana Bulut, Belgrád/Berlin), a Megölni Zoran Đinđićet (Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont), az Istenítélettel végezni part one (Hotel Bulić Színház, Zágráb), a Szégyen (Tiszta Patakok Családja, Brezovica) és a Woyzeck, avagy a szédület karcolata (Jel Színház) című előadásokra.

Ahogyan azt Urbán András elmondta, nehéz anyagi körülmények között kellett megszervezniük a fesztivált, de fontosnak tartja, hogy nem adták fel, és még ilyen gyér támogatottság mellett is sikerült megszervezniük, ráadásul úgy, hogy a színházi produkciók mellett kísérőprogramok is helyet kaptak, mint amilyen a Desiré Akadémia, ahol az előző évekhez hasonlóan, az idén is színházi emberek, színészek, rendezők, dramaturgok és zenészek, írók is beszélnek majd színházi és nem csak színházi kérdésekről. Emellett november 27-én 17 órakor a KDSZ termében performanszot tartanak az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei, és Sirbik Attila író vezetésével egy Desiré Critical Workshop elnevezésű műhelymunka is folyik majd. Az előadások utáni fesztiválklub pedig az idén a Kosztolányi színház melletti Moreno kávézóban lesz.

A fesztivál utolsó előadása után, azaz november 30-án, pénteken a KDSZ Pass-port Europe című előadásának bemutatója után ünnepli meg tortával, zenével a 18. születésnapját a Kosztolányi Színház.

A részletes program a www.desirefestival.eu oldalon található.