2024. július 17., szerda

Se X-Faktor, se Megasztár, hanem Tini

Szombaton 18 fiatal lép színpadra a vajdasági énekes tehetségeket felvonultató XXI. Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőn Temerinben

Sokan nem hitték, hogy a kilencvenes évek háborús és ínséges időszakában megfogant tini és ifjúsági zenei vetélkedő hosszú életű lesz, ám erre a temerini szervezők évről évre rácáfolnak. És nemcsak ők, hanem azok az újabbnál újabb nemzedékek, akik vállalják a megmérettetést, mert úgy érzik, van tehetségük az énekléshez, és mikrofonnal a kezükben, zenekarral a hátuk mögött, a nagyközönség előtt is szerencsét próbálhatnak. A temerini fesztivál immár több mint két évtizedes történetében fiatalok százai jelentkeztek, de csak egy részük léphetett közönség elé, mert a rostán sokan kiestek. Egy még kisebb részükről mondható el, hogy révbe értek, hogy odavalók, és a fesztivált miattuk érdemes csinálni.

A tehetségeket kutatja hát továbbra is a fesztivál, az idén immár huszonegyedik alkalommal. November 24-én, szombaton 19.30 órai kezdettel a temerini Sportcsarnokban 18 fiatal (8-an a tini és 10-en az ifjúsági kategóriában) méri össze képességeit. Őket választották ki az előzsűrizés során szeptember végén a csaknem 30 jelentkező közül. A szervezők szombati sajtótájékoztatóján Füstös Dénes zeneszerző, tanár annak a véleményének adott hangot, hogy egy színvonalas fesztivál elé nézünk, legalábbis a főpróbán erről győzték meg a fellépők. Mint mondta, az utóbbi néhány év produkciójához viszonyítva érettebb, zeneileg kiforrottabb fiatalok lépnek majd közönség elé. Bejelentette, hogy hét év után zenekart vált a fesztivál, ami természetes velejárója a hosszú életű fesztiváloknak, az énekeseket az újvidéki Aleksandar Dujin zenekara kíséri majd.

A fiatalok Vajdaság számos településéről érkeznek a szombati döntőre, közülük csupán két fellépő helybeli. Teljesítményüket a Guzsvány Izabella, Jovan Adamov, Füstös Dénes és Verebes Ernő összetételű szakzsűri bírálja el. A fesztivált a korábbi győztesek indítják, majd a döntőbe jutottak vetélkedése után a közönség találkozhat Wolf Kati énekesnővel, aki 2011-ben Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon Szerelem, miért múlsz? című dalával. A szentendrei születésű énekesnő – aki maga is egy tehetségkutató felfedezettje, ugyanis az igazi népszerűséget számára a 2010-es X-Faktorban való megmérettetés hozta meg – félórás műsort ad a közönségnek.

– Mi nem vagyunk se X-Faktor, se Megasztár, mi nem tudunk olyan lehetőségeket nyújtani a jelentkezőknek. Mi a Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő vagyunk, egy olyan vajdasági rendezvény házigazdái, mely a maga módján ezen a tájon egyedi értéket képvisel – tartotta fontosnak elmondani Varga Flórián, a szervezőbizottság régi tagja. Mint leszögezte, a jóval szűkösebb lehetőségek ellenére a temerini fesztivál is jó megmutatkozási lehetőség a fiataloknak, még akkor is, ha megfigyelhető, hogy Észak-Bácskából kevesebb a jelentkező, mint más vidékekről.

A fesztivál létrejöttét a temerini önkormányzat mellett, a tartományi oktatási, közigazgatási, és nemzeti közösségi titkárság, valamint a művelődési és tájékoztatási titkárság támogatja, ezenkívül ezúttal is számos vállalkozó, legtöbbjük temerini, járult hozzá a szervezéshez.
Aki nem tud jelen lenni, mégis szívesen hallgatná a fesztivált, megteheti, ugyanis az Újvidéki/Vajdasági Rádió élőben közvetíti az eseményt, az Újvidéki/Vajdasági Televízió pedig felvételt készít a fesztiválról, amit december folyamán négy blokkban tűz műsorra. A műsorvezető szerepét a korábbi tinigyőztes és közönségkedvenc László Judit, valamint Rutonić Róbert színinövendékek vállalták.

A vetélkedőre mától váltható belépőjegy, melynek ára immár ötödik éve változatlanul 350 dinár, és a művelődési egyesület székházában kapható 18 óra után, szombaton pedig 14 órától a Sportcsarnokban, érdeklődni a 021/843-411-es telefonszámon lehet.