2024. augusztus 16., péntek

Az idén Szabadkán gyűlnek össze a bábosok

A szabadkai Gyermekszínház ad otthont idén a 43. Szerbiai Bábszínházak Találkozójának. Szerbiában hét, professzionális bábszínház létezik, s mindegyik részt vesz a hétfőn, november 26-án kezdődő fesztiválon. A közönség szerb nyelvű bábelőadásokat láthat.

Hétfőn 19 órakor a kiállításmegnyitó és a megnyitóünnepség után a szabadkai Gyermekszínház mutatja be a Lélegzet című előadást. Kedden 11 órakor kragujevaci, 17 órakor nagybecskereki előadás lesz látható, szerdán 11 órakor a nišiek, 17 órakor az újvidékiek lépnek színpadra, csütörtökön 12 órakor a belgrádiaké, 17 órakor pedig a zemuniaké a színpad. A produkciók között találjuk a Hattyúk tavát és A császár új ruháját is. Az előadásokra a belépődíj 150 dinár.

A fesztiválon versenyjellegű. A Grand Prix mellett gazdára talál 7 egyenértékű színészi díj, jutalmazzák a legjobb díszletet, a legjobb bábokat, a legjobb szövegkönyvet és a legjobb rendezőt is. Hogy kik vihetik haza ezeket a díjakat, az 29-én, csütörtökön 20 órakor derül ki a záróünnepségen.

A fesztivál megszervezését az UNIMA és Szabadka város támogatta.